THE COLOR PURPLE, ALICE WALKER



Δύο αδερφές, η Celie και η Nettie, ακολουθούν διαφορετικές διαδρομές ζωής. Δύο διαφορετικοί κόσμοι ανοίγονται μπροστά μας μέσα από τις αφηγήσεις τους.
Η επιστολική μορφή του μυθιστορήματος και η επιλογή της Αφροαμερικανικής Αγγλικής γλώσσας προσδίδουν στο κείμενο την ιδιαιτερότητα της κουλτούρας που φέρουν οι ήρωες του.
Ζωές μαύρων γυναικών στον Αμερικανικό νότο. Γυναίκες που βιώνουν τον ρατσισμό μέσα στην ίδια τους την οικογένεια.  Κακοποιούνται,  βιάζονται, θεωρούνται κατώτερα όντα.
Πέρα από το θέμα του ρατσισμού φυλής η συγγραφέας θέλει να τονίσει τον ρατσισμό φύλου. Περιγράφει χαρακτήρες γυναικών, που μέσα από την πάροδο πολλών ετών, δυναμώνουν,  ανακαλύπτουν τον εαυτό τους, διεκδικούν τη ζωή και απελευθερώνονται. Γυναίκες που κατάφεραν να επιζήσουν και να υψώσουν το ανάστημά τους. Γυναίκες που ανακαλύπτουν την σεξουαλική τους ταυτότητα και τον έρωτα.
Το βιβλίο ξεκινά με τις επιστολές της Celie στον Θεό, προσπαθώντας να αντλήσει δύναμη. Ένας Θεός που στη συνέχεια αμφισβητείται. Ένας Θεός απόμακρος, άδικος, αμέτοχος, σκληρός. Ο Θεός των Λευκών.
Ο Θεός που κουβαλούν στις αποσκευές τους οι Ιεραπόστολοι στην Αφρική. Στη γη των προγόνων που βιώνει την καταστροφή της αποικιοκρατίας.
Στα σαράντα χρόνια πού εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα μας δίνεται η ιστορία των ανθρώπων που έχοντας βγει από τη δουλεία θεσμικά, παλεύουν να αποτινάξουν το στίγμα του σκλάβου κοινωνικά. Να αποβάλλουν υιοθετημένες κακοποιητικές συμπεριφορές μέσα από την ίδια τους την κοινότητα. Ένα βιβλίο με καταιγισμό συναισθημάτων, ένα μανιφέστο γυναικείας ενδυνάμωσης , ελπίδας και λύτρωσης. 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις