ΟΤΑΝ ΠΑΥΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ , ΜΠΕΝΧΑΜΙΝ ΛΑΜΠΑΤΟΥΤ


 

Μετάφραση: Αγγελική Βασιλάκου


"Όποιος παλεύει με τέρατα θα πρέπει να προσέχει να μη γίνει ο ίδιος τέρας. Και αν κοιτάξεις την άβυσσο για πολλή ώρα, η άβυσσος θα σε κοιτάξει και αυτή".
Φρ. Νίτσε

Ο Λαμπατούτ χρησιμοποιεί στοιχεία και πρόσωπα πραγματικά για να υφαίνει μια μυθοπλασία με μορφή δοκιμιακού λόγου. Κάθε κεφάλαιο  θυμίζει  δημοσιογραφικό αφιέρωμα σε σημαντικό πρόσωπο ή επιστημονικό/ιστορικό γεγονός.
Καινοτόμες επιστημονικές ανακαλύψεις διαμόρφωσαν και καθόρισαν τις πολιτικές ισορροπίες, τις κοινωνικές συνθήκες και βασικές αρχές ηθικής.
Μέσα από τις αφηγήσεις του, π.χ. για την ανακάλυψη του Zyklon B ως εκτομοκτόνο που όμως στα χέρια των ναζί έγινε όπλο εξόντωσης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, επισημαίνει τις συνέπειες και τις επιπτώσεις της εφαρμογής της επιστημονικής γνώσης.
Αυτή η επιστημονική γνώση, η μαθηματική διατύπωση των θεμελιωδών φυσικών νόμων, η αντικειμενική γνώση του κόσμου όπου κάθε αποτέλεσμα έχει ένα αίτιο, ανατρέπεται όταν η κβαντομηχανική εισάγει εύρος πιθανοτήτων.
"Ο Θεός δεν παίζει ζάρια με το σύμπαν", επαναλαμβάνει συχνά ο Αϊνστάιν, και ο Μπορ θα απαντήσει "Δεν είναι δική μας δουλειά να Του λέμε πώς να διοικεί τον κόσμο".

2.500 χρόνια πριν μια άλλη φράση είχε ειπωθεί:
"Ο χρόνος είναι ένα παιδί που παίζει ζάρια. Η βασιλεία ανήκει στο παιδί." είχε πει ο Ηράκλειτος, διατυπώνοντας την ύπαρξη διαφορετικών συστημάτων χρόνου με ν-διαστάσεις χώρου,  τον Ηρακλείτιο Αιών, το σύμπαν και τον χρόνο που περιέχονται μέσα μας.

Η φιλοσοφική και επιστημονική θεώρηση του κόσμου λαμβάνει πολλές όψεις και εκδοχές.
Οι πλέον πεφωτισμένοι επιστήμονες στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν την Αλήθεια,  Την Αρχή του Παντώς, κοίταξαν κατάματα την άβυσσο,  ήρθαν αντιμέτωποι με το αδιανόητο,  αυτό που ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να αντέξει.  Όσοι έφτασαν κοντά,  εγκατέλειψαν και αποσύρθηκαν.
Η ηθική της επιστήμης και το πεπερασμένο της ανθρώπινης αντίληψης είναι οι κεντρικοί πυλώνες ενός μυθιστορήματος δυϊκών υπόστασεων. Η  λογοτεχνία συναντά το δοκίμιο και η βιογραφία τη μυθοπλασία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις