ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟ ΑΛΕΤΡΙ ΣΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ, ΟΛΓΚΑ ΤΟΚΑΡΤΣΟΥΚ




Η Γιανίνα Ντουσέικο, πριν την προδώσει το σώμα της, ήταν μηχανικός γεφυρών. Μια γυναίκα δυναμική σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Τώρα πια ζει σε ένα μικρό χωριό στην Κοιλάδα του Κλότζκο. Διδάσκει αγγλικά στους μαθητές του κοντινού σχολείου. Το χειμώνα αψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες, παραμένει στην εστία της μέσα στο χιονισμένο τοπίο, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι επιστρέφουν στις οικίες τους στην πόλη. Η Ντουσέικο έχει αναλάβει να προσέχει τα σπίτια τους στην Κοιλάδα. 
Σε αυτή την απομακρυσμένη ερημιά έχει δύο γείτονες μα προτιμά την παρέα των ζώων. Με κάθε τρόπο εναντιώνεται στο κυνήγι τους καθώς είναι και χορτοφάγος.
Αρνείται να την φωνάζουν με το μικρό της όνομα ενώ η ίδια δίνει δικά της περιγραφικά ονόματα σε κάθε άνθρωπο που συναναστρέφεται.
Λατρεύει να γεμίζει το χρόνο της μελετώντας αστρολογία. Αυτό που κυρίως την ενδιαφέρει είναι μέσα από στατιστικά στοιχεία να προσδιορίσει το χρόνο θανάτου στον αστρολογικό χάρτη καθενός.
Μόνη της παρέα ένας παλιός μαθητής της. Περνούν χρόνο μαζί μεταφράζοντας William Blake. Η καθημερινότητα της ανατρέπεται όταν ξεκινά ένα γαϊτανάκι φόνων. Θύματα οι κυνηγοί της περιοχής.  Η Ντουσέικο με την δική της ιδιαίτερη οπτική ερευνά και προσπαθεί να ξεδιαλύνει την υπόθεση.

Αν με όσα προανέφερα πιστέψατε ότι η Τοκάρτσουκ έγραψε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα πασπαλισμένο με την ποίηση του Blake και με έμφαση στην αστρολογία, θα σας έλεγα να το ξανασκεφτείτε.

Η ενασχόληση με την αστρολογία λειτουργεί ως εργαλείο αναφοράς στο έργο του Καρλ Γιουνγκ «Συγχρονικότητα: Μια Μη-Αιτιακή Συνδετική Αρχή», όπου ο ίδιος γράφει: «Αυτό που βρήκα ήταν «συμπτώσεις» που συνδέονταν τόσο ουσιαστικά που η «τυχαία» τους σύμπτωση θα αντιπροσώπευε έναν βαθμό απιθανότητας που θα έπρεπε να εκφραστεί από ένα αστρονομικό αριθμό.” 

Η μελέτη των συμπτώσεων, η τυχαιότητα και η κατάσταση εγρήγορσης στην αποκρυπτογράφησή τους, ώστε να καταλήξουμε σε αποφάσεις.
Μια προσέγγιση της πίστης, της θρησκείας, του μεταφυσικού ως εγγραφή στο συλλογικό ασυνείδητο αρχαϊκών συμβόλων, εικόνων και αρχέτυπων.

Η συγγραφέας χρησιμοποιεί κεφαλαίο γράμμα σε ουσιαστικά, σε συναισθήματα και σε αισθήσεις αποδίδοντάς τους ιδιότητες/υπόσταση κυρίου ονόματος. Μεταβαίνουμε από την "κοινή ουσία" στην "ίδια ουσία".

Ο ιδιόμορφος, για πολλούς, χαρακτήρας της Ντουσέικο, ενσαρκώνει τη θέση του ανθρώπου στο σύμπαν, την υλική και πνευματική του υπόσταση, τη σχέση του με τα στοιχεία της φύσης, την ειμαρμένη και την ελευθερία βούλησης.

Εντάσσοντας την ποίηση του Blake, και συγκεκριμένα το έργο του "Το βιβλίο του Ούριζεν", αποδομεί κάθε θεοσοφική αναφορά στην δημιουργία του κόσμου, προβάλλοντας τις απόψεις του Καρλ Γιουνγκ.
• Η θεϊκή διαδικασία της αλλαγής εκδηλώνεται στην ανθρώπινη αντίληψή μας ... ως τιμωρία, βασανισμός, θάνατος και μεταμόρφωση. Carl Jung,: Αλχημικές μελέτες

• Η εικόνα του Θεού στον άνθρωπο δεν καταστράφηκε από την Πτώση, αλλά μόνο καταστράφηκε και αλλοιώθηκε ("παραμορφώθηκε") και μπορεί να αποκατασταθεί μέσω της χάρης του Θεού. Το εύρος της ολοκλήρωσης υποδηλώνεται από την κάθοδο της ψυχής του Χριστού στην κόλαση, το έργο της λύτρωσης που αγκαλιάζει ακόμη και τους νεκρούς. Το ψυχολογικό ισοδύναμο αυτού είναι η ολοκλήρωση του συλλογικού ασυνειδήτου, η οποία αποτελεί ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας εξατομίκευσης. Carl Jung, Αιών

Η Τοκάρτσουκ βαθιά επηρεασμένη από τους Καρλ Γιούνγκ και Γουίλιαμ Μπλέικ, συνθέτει ένα μυθιστόρημα που αποπνέει την ουσία του έργου τους.


Μετάφραση : Αναστασία Χατζηγιαννίδη



 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις