ΑΡΚΑΔΙΑ, Emmanuelle Bayamack-Tam 


 

Έχοντας επιλέξει και εντάξει φράσεις κορυφαίων λογοτεχνών στο κείμενό της, η Bayamack-Tam δημιουργεί ένα ψηφιδωτό σύγχρονης και διαχρονικής γραφής.

Η Φαρά στα έξι της χρόνια βρίσκεται μαζί με τους γονείς και τη γιαγιά της στο Liberty House, ένα κοινόβιο που λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του Αρκαντύ (Αρκαδία).

Η Αρκαδία στην αρχαιότητα υπήρξε ένας ουτοπικός, ειδυλλιακός, βουκολικός τόπος που απέκτησε λογοτεχνική υπόσταση εκφράζοντας το πνευματικά ανώτερο,  το ανέφικτο.

Ο Αρκαντύ, λοιπόν, αντιπροσωπεύει τον ουτοπικό, ιδανικό, πρότυπο τρόπο λειτουργίας μιας κοινότητας όπου θα υπάρχει πλήρης ελευθερία και αποδοχή του εαυτού και των άλλων, όλα τα μέλη θα ζουν αρμονικά μαζί, απελευθερωμένοι σεξουαλικά, χωρίς κτητικότητα, υλική, συναισθηματική ή γονεϊκή, με ισότητα και ισοτιμία. 

Η Φαρά μεγαλώνει μέσα σε αυτό το περιβάλλον αγάπης και ελευθερίας. Ανακαλύπτει τον εαυτό της και τη διαφορετικότητά της. Ο Αρκαντύ την βοηθά να αποδεχθεί την εικόνα, το σώμα της, και θα της μάθει την ηδονή που μπορεί να αντλήσει έχοντας ένα σώμα απροσδιόριστου φύλου που συνεχώς μεταβάλλεται.

Τι γίνεται όμως όταν ένας μετανάστης εμφανίζεται στο Liberty House; Με ποιο τρόπο θα τον αντιμετωπίσουν τα μέλη της κοινότητας; Είναι η αγάπη για τον συνάνθρωπο όντως χωρίς όρια και όρους; 


Η συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων και μειονοτήτων σε μια κοινωνία έρχεται με τη μορφή μιας νέας Εδέμ, ενός τόπου απολαύσεων, ευδαιμονίας και μακαριότητας, απομακρυσμένη από την πολιτική δομή της πλατωνικής Καλλίπολης.


Ως άνθρωπος είμαι αντίθετη στη λειτουργία τέτοιων κοινοβιων στις παρυφές της κοινωνίας και των θεσπισμένων λειτουργιών και νόμων. Αντιλαμβανόμενη όμως την αλληγορική διάσταση που δίνει η συγγραφέας, μετακινούμενη από το ειδικό στο γενικό, εξακολουθώ να έχω ενστάσεις σε κάποια σημεία. 

Η ύπαρξη ενός ηγέτη που έχει την ικανότητα να χειραγωγεί ανθρώπους τους οποίους  επιλέγει και απομονώνει ώστε να δημιουργήσει μια ομάδα που ουσιαστικά καλύπτει δικές του ανάγκες είναι άκρως επικίνδυνη.

Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να αναγάγουμε και να αντιστοιχίσουμε όσα συμβαίνουν σε μια τέτοια κλειστή κοινότητα, όπου τα μέλη της έχουν επιλεγεί  πληρώντας κριτήρια από τον ιδρυτή, με την δομή της κοινωνίας όπου η κάθε ιδεολογία και τρόπος διαβίωσης απευθύνεται σε όλη την κοινωνία και κρίνεται από το σύνολο αυτής.

Μετάφραση: Χαρά Σκιαδέλλη 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις