ΡΕΥΣΤΗ ΑΓΑΠΗ, Ζύγκουντ Μπάουμαν


Για την ευθραυστότητα
των ανθρώπινων δεσμών

Μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας

Στο δοκιμιακό του αυτό έργο ο Μπάουμαν διερευνά τις ανθρώπινες σχέσεις στον ρευστό μετανεωτερικό μας κόσμο υπό το πρίσμα μιας καταναλωτικής κοινωνίας. Ξεκινά αναλύοντας το συναισθηματικό δέσιμο δύο ανθρώπων, τον έρωτα,  τη διαφορά μεταξύ επιθυμίας και αγάπης, την ενέργεια που απελευθερώνεται και το απροσδιόριστο της εξέλιξης του.
Προσδιορίζει την ανάγκη συνεχούς αναζήτησης της σεξουαλικής ταυτότητας πέραν του διπόλου θήλυ/άρρεν.

"Αυτό το ταξίδι δεν τελειώνει ποτέ, το δρομολόγιο επαναπροσδιορίζεται σε κάθε σταθμό και ο τελικός προορισμός παραμένει άγνωστος καθ' όλη τη διάρκεια. "

Μεταβαίνει στις σχέσεις αγχιστείας, μια σχέση συγγένειας "υπό συνθήκη", όπως αναφέρει στο κείμενό του, γεννημένη και εδραιωμένη από την επιλογή, επικυρωμένη με συνεχή προσπάθεια. Διευκρινίζει την προαπαιτούμενη συνθήκη της γνώσης και αποδοχής του εαυτού ώστε να επιβεβαιωθεί ο αφορισμός " να αγαπάς τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου ".
Επεκτείνεται στη διαμόρφωση μορφών σχέσης στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, εκτός συνόρων οικογένειας/ προσωπικών σχέσεων., όπως αυτό διαμορφώνεται στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της πολιτισμικής ποικιλομορφίας.

Η θέση του ατόμου στην κοινωνία, η αποδοχή του πλησίον, ο σεβασμός της μοναδικότητας του σε έναν κόσμο από κοινού κατοικημένο,  προάγοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καταρρίπτοντας έννοιες όπως "μειξοφοβία" και "ξενοφοβία", ξεριζώνοντας ανασφάλειες ώστε η "αλληλεγγύη της ανθρωπότητας" και η "ενότητα του πλανήτη" να μην υπονομεύονται από τις τραγωδίες που συμβαίνουν ανά την υφήλιο, οι οποίες εκλαμβάνονται ως επικίνδυνος "ιός" που απειλεί την ευημερία κσι τις ισορροπίες του δυτικού κόσμου. 



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις