ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗ ΛΑΙΔΗ, ΜΑΤΕΟ ΓΚΑΡΣΙΑ ΕΛΙΣΟΝΤΟ


 

 Ο συγγραφέας στο πρωτόλειο του τολμά να αγγίξει ένα θέμα ταμπού. Τον εθισμό σε ουσίες και μάλιστα τον εθισμό στην χειρότερη εξ αυτών, την ηρωίνη.

Ο ήρωας του, ένας νέος άνθρωπος, χρόνιος χρήστης, φτάνει στο Σαποτάλ αναζητώντας ένα τελευταίο ραντεβού με τη Λαίδη, τη λευκή κυρία, και το θάνατο. 

Μόνη και τελευταία του επιθυμία ένα καλό "σουτάρισμα", αυτό που θα τον στείλει οριστικά στον Κάτω κόσμο.

Περιφέρεται στους δρόμους της σκοτεινής, παράταιρης πόλης, ένας πλάνητας σε μια παραισθητική διαδρομή, παρίας της ζωής, αποσυνδεμένος από την πραγματικότητα, απορρίπτει τις συμβάσεις και δραπετεύει σε έναν κόσμο παραισθήσεων. Νεκροζώντανος, διαλυμένος, ανάμεσα σε ζωντανούς που τον αποδοκιμάζουν και φαντάσματα που τον παραπλανούν, "τριπάρει" και επινοεί τον δικό του χρόνο.

Είναι η ζωή που χάνεται, ο χρόνος που τελειώνει, ο θρήνος της μοναξιάς, η μάταιη αναζήτηση νοήματος. Είναι το ατέρμονο πηγαινέλα μεταξύ ζωής και θανάτου στα θολά όρια της ύπαρξης, σ' έναν χρόνο τεχνητά διεσταλμένο. Είναι ο διχασμός και η πάλη δύο αντικρουόμενων επιθυμιών, η αντίφαση που βιώνει ο χρήστης, η αγωνία να κρατηθεί στη ζωή ενώ γυρεύει το θάνατο.


" Οι κανονικοί άνθρωποι γαντζώνονται από τα πράγματα. Εγώ από μικρός κατάλαβα ότι τα πράγματα από μόνα τους στο τέλος σε αφήνουν , γι' αυτό και δεν γαντζώθηκα από τίποτα. Μόνο από την πρέζα. Συγκριτικά νομίζω ότι δεν είναι άσχημα' είναι σχεδόν σαν να είσαι καλόγερος, μόνο που γαντζώνεσαι από κάτι που υπάρχει πραγματικά."


Αφήγηση σκληρών καταστάσεων, όπου βιώνουμε μαζί με τον πρωταγωνιστή τις αγωνίες και τους πόνους του. Το μόνο που ξεχωρίζει στο σκοτάδι είναι η άσπρη σκόνη. 

Η ανάδειξη των προβλημάτων, των επιλογών, του τρόπου σκέψης και ζωής των εθισμένων σε ουσίες είναι μια προσπάθεια να κατανοήσουμε και να μπούμε εντός αυτού του κόσμου, να πάψουμε να τον κοιτάζουμε στεκόμενοι απέναντι.

Σε μια χώρα όπως το Μεξικό, όπου τα καρτέλ διαμορφώνουν και ελέγχουν μια κοινωνία εμπορίας ναρκωτικών, πορνείας, εγκληματικότητας, ο συγγραφέας επιλέγει να εστιάσει αποκλειστικά στον χρήστη, στην ψυχοσύνθεση και στην κατάβαση στον ψυχισμό του.


Μετάφραση: Αγγελική Αλεξοπούλου 





Ματέο Γκαρσία Ελισόντο

Ο Ματέο Γκαρσία Ελισόντο γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικού το 1987. Είναι εγγονός δύο εκλιπόντων επιφανών λογοτεχνών, του νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (από την πλευρά του πατέρα του) και του Σαλβαδόρ Ελισόντο (από την πλευρά της μητέρας του). Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ. Στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Λονδίνου έκανε το μεταπτυχιακό του. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε μέσα όπως το National Geographic Traveler Mexico και το PijamaSurf. Έχει γράψει το σενάριο της ταινίας Desierto (2015), στην οποία απονεμήθηκε το Ειδικό Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο Φεστιβάλ του Τορόντο, καθώς και σενάρια για μικρού μήκους ταινίες. Έχει δημοσιεύσει κείμενα μυθοπλασίας σε διάφορα έντυπα (Epoka MagazineRevista Alba). Ως κομίστας έχει συνεργαστεί με ποικίλους αντίστοιχους εκδότες (WP Comics Ltd, Premier Comics, Swampline Comics) και περιοδικά (Entropy). Αυτό είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και απέσπασε το λογοτεχνικό Βραβείο της Πόλης της Βαρκελώνης για το έτος 2019.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις