ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ "ΕΞΙ"


 

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ

Εξιλασμός ή δικαστικός φόνος;


Στις 15 Νοεμβρίου 1922 θα γραφτεί με σφαίρες άλλο ένα μελανό σημείο της ελληνικής ιστορίας. Ο τελευταίος αρχιστράτηγος της Μικρασιατικής ήττας και πέντε αντιβενιζελικοί πολιτικοί ηγέτες εκτελούνται. 


Γεώργιος Χατζη(α)νέστης, στρατηγός 

Δημήτριος Γούναρης, πρώην πρωθυπουργός 

Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, πρώην πρωθυπουργός 

Νικόλαος Στράτος, πρώην πρωθυπουργός 

Νικόλαος Θεοτόκης, πρώην υπουργός Στρατιωτικών 

Γεώργιος Μπαλτατζής, πρώην υπουργός Εξωτερικών


Έχει προηγηθεί η δίκη των οκτώ, συμπεριλαμβανομένων των Μιχαήλ Γούδα και Ξενοφώντα Στρατηγού που καταδικάστηκαν σε ισόβια δεσμά.

Η δίκη, η καταδίκη σε θάνατο και η εκτέλεση των έξι θα χαρακτηριστεί "δικαστικός φόνος" και θα αμαυρώσει την ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους.

Η ηγεσία της χώρας κατά την επταετία 1915-1922 θα καταλήξει στην Μικρασιατική Καταστροφή και στην δίκη των "έξι" ως αποτέλεσμα του Εθνικού Διχασμού. Δύο παρατάξεις, δύο πρωθυπουργοί, δύο αντίπαλα στρατόπεδα. 

Ελευθέριος Βενιζέλος και Δημήτριος Γούναρης. 

Ένας λαός διχασμένος αλληλοκατηγορείται ως προδοτικός.


Ο συγγραφέας παραθέτει το ιστορικό υπόβαθρο του Εθνικού Διχασμού, τις αντικρουόμενες πολιτικές θέσεις, τις αποφάσεις και το αντίκτυπο που είχαν στην κοινωνία. Αναφέρει τα δεδομένα της δίκης-παρωδίας, το κατηγορητήριο, τα αντικειμενικά δεδομένα και την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της περιόδου. Οι συνέπειες της εκτέλεσης των "έξι" επηρέασαν όχι μόνο τη δημόσια ζωή της χώρας μα και την ψυχολογία του λαού. Θα είναι η κύρια βάση της μετέπειτα πολιτικής στάσης στα χρόνια του Μεσοπολέμου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις