ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΡΕΝΣ, Ντιντιέ Εριμπόν


Ο Ντιντιέ Εριμπόν αφηγείται την δική του ιστορία ενηλικίωσης, απόρριψης και αποκοπής από τον ομφάλιο λώρο της οικογένειας, της εργατικής τάξης, των κοινωνικών ταυτοτήτων σε όλο το φάσμα των κοινωνικών κατηγοριών/ομάδων ένταξης του ατόμου.
Επινοεί εκ νέου τον εαυτό του, μακριά από ένα οικογενειακό περιβάλλον ματαίωσης, αποδομώντας και απορρίπτοντας την πατρική φιγούρα. Μεταπηδά σε ανώτερες κοινωνικές τάξεις αποκρύπτοντας την καταγωγή του. Τα χρόνια που ζούσε στη Ρενς βίωσε τον αποκλεισμό και τον στιγματισμό των LGBT άτομων και αναγκάστηκε να αποκρύπτει την σεξουαλική του ταυτότητα.  Τα χρόνια μακριά από τη Ρενς παύει να κρύβει την σεξουαλική του ταυτότητα και πλέον κρύβει την κοινωνική  τάξη που ανήκει η οικογένεια του.
Αυτά τα 30 χρόνια που ζει μακριά από τη Ρενς, ήταν μια συνειδητή απόφαση απομάκρυνσης από το παρελθόν, την καταγωγή από την εργατική τάξη, τη συναναστροφή με ανθρώπους που δεν είχε κανένα κοινό σημείο αναφοράς. Η αριστερή πολιτική του ιδεολογία θα βρεθεί σε σύγκρουση με την αποστροφή που νιώθει για τις καταβολές του.
Όταν πεθαίνει ο πατέρας του αποφασίζει να επιστρέψει στη Ρενς. Είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν όπου μας παρουσιάζει τις συνθήκες διαβίωσης, το σύστημα παιδείας, τις κοινωνικές τάξεις, την δημιουργία κοινωνικών ταυτοτήτων, την ομοφοβία, κάθε είδους ρατσισμό και κυρίως πώς αυτοί οι διαχωρισμοί καλλιεργούνται στις σχολικές αίθουσες,  στα οικογενειακά τραπέζια, στις πολιτικές ομάδες. Τις επιλογές για ανέλιξη που έχει ένα παιδί της εργατικής τάξης.
Με έρεισμα τα βιώματα του περιγράφει το κοινωνικό οικοδόμημα γράφοντας, επί της ουσίας, μια κοινωνιολογική μελέτη με πολιτικές προεκτάσεις ανατέμνοντας, απεικονίζοντας και αναλύοντας κάθε τρόπο καθοδήγησης της μάζας μέσω της εργαλειοποίησης του ταξικού και σεξουαλικού ρατσισμού προς όφελος πολιτικών δυνάμεων/κομματικών παρατάξεων.
Σεξουαλική ταυτότητα και κοινωνική τάξη αλληλοκαθορίζονται και επιδρούν στη διαμόρφωση αυτοεικόνας του υποκειμένου.
Στόχος του, η μελέτη της συμπεριφοράς, περιθωριοποίησης και του αγώνα της LGBT κοινότητας, ώστε τα ευρήματα να αξιολογηθούν και να χρησιμοποιηθούν στον χειρισμό και αντιμετώπιση των προβλημάτων σε λοιπές αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες.
Η επιρροή της φιλοσοφικής σκέψης των Μισέλ Φουκώ, Ρολάν Μπάρτ, Ζαν-Πολ Σαρτρ και Πιερ Μπουρντιέ αντανακλάται στις τοποθετήσεις του σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, όπως και η εκτίμηση του στο έργο της Αννί Ερνώ.


Μετάφραση: Γιάννης Στεφάνου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις