Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ, ALBERTO GARLINI
Στις 12 Δεκεμβρίου 1969 στα κεντρικά γραφεία της Banca Nazionale dell' Agricoltura (Εθνική ΑγροτικήΤράπεζα), που βρίσκονταν στην Piazza Fontana στο Μιλάνο, μια βόμβα εξερράγη σκοτώνοντας 17 άτομα και τραυματίζοντας 88. Ήταν το ισχυρότερο μιας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων σε Μιλάνο και Ρώμη.
Από τα τέλη της δεκαετίας του εξήντα μέχρι και τη δεκαετία του ογδόντα η Ιταλία βίωσε μια περίοδο αναταραχών με βομβιστικές επιθέσεις τόσο της ακροδεξιάς όσο και της ακροαριστεράς. Ήταν τα Μολυβένια Χρόνια της Ιταλίας.
Κεντρικός πυλώνας του μυθιστορήματος "Ο νόμος του μίσους" του Alberto Garlini, είναι το τρομοκρατικό χτύπημα στην Piazza Fontana. [ Strage di piazza Fontana- Σφαγή της Πλατείας Φοντάνα].
Γύρω του έχει δομηθεί η κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Ιταλίας πριν και μετά τον Μάη του '68.
Το μίσος για την ισχύουσα πολιτική εξουσία δημιουργεί δικούς του νόμους στις παρατάξεις της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς.
Ο Στέφανο Γκουέρρα είναι ένα παιδί που μέσα του μεγαλώνει αυτό το μίσος. Η οικονομική ένδεια συνέθλιψε την οικογένεια του, την αξιοπρέπεια τους. Το άσβεστο πάθος για εκδίκηση, στο πρόσφορο έδαφος των πανεπιστημιακών κινητοποιήσεων, βρίσκει διέξοδο. Ο Στέφανο είναι οπαδός του φασισμού. Είναι ο ακροδεξιός φασίστας, λάτρης του Μουσολίνι και του Χίτλερ, νοσταλγός της βίαιης καταστολής κάθε κοινωνικής "ανομοιομορφίας" από τα Ες Ες.
Ο Garlini εξιστορεί τα γεγονότα μέσα από τα μάτια ενός νέου οργισμένου ανθρώπου. Καταφέρνει να δώσει στοιχεία ευαισθησίας και ψήγματα αδυναμίας σε μια ψυχή που διψάει για αίμα, μια πολεμική μηχανή. Παραδόξως, έρχονται στιγμές που συμμεριζόμαστε την εσωτερική πάλη, τις πληγές του Στέφανο. Αυτός ο απεχθής χαρακτήρας σταδιακά κερδίζει την κατανόησή μας. Ο Στέφανο υπήρξε προϊόν του περιβάλλοντος του. Εκκολάφθηκε σε συνθήκες που διαστρέβλωσαν την κρίση του για τον κόσμο. Γαλουχήθηκε με βία, αυταρχισμό, δίψα για ισχύ. Συνθήκες που ακόμα και σήμερα τίκτουν ένθερμους οπαδούς του ναζισμού, όπως αποδείχτηκε με την πρόσφατη ανάδειξη της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι σε πρωθυπουργό της Ιταλίας.
Ένα μεγάλο μυθιστόρημα γεμάτο δράση, σκιαγραφεί μια ολόκληρη εποχή, τα πολιτικά ρεύματα, τις κοινωνικές συνθήκες, την οικονομική κατάσταση, κάθε διάσταση της ζωής στην Ιταλία εκείνης της περιόδου. Διαπλεκόμενα συμφέροντα, υπόγειες συμφωνίες, σκιώδεις χαρακτήρες, προδοσία. Δύο αφηγήσεις σε δυο διαφορετικούς χρόνους εναλλάσσονται. Ο Στέφανο ξεκινά την διήγηση του τον Μάρτιο του 1968 κάνοντας αναδρομή και σε γεγονότα του παρελθόντος. Την δική του ιστορία και την εξέλιξη των γεγονότων παραθέτει και εμπλουτίζει η κατάθεση του Φράνκο ενώπιον του δικαστηρίου, του ανθρώπου που υπήρξε αρχηγός της οργάνωσης που ήταν μέλος ο Στέφανο. Στο παρασκήνιο διαφαίνεται η Στρατιωτική Δικτατορία της 21ης Απριλίου στην Ελλάδα ως πρότυπο καθώς και οι σχέσεις/ εκπαίδευση Ιταλών ακροδεξιών από την ελληνική χούντα.
Καρδιές που χτυπούν δυνατά από την έξαψη της μάχης, την αδρεναλίνη των συμπλοκών, τη μυρωδιά και τη θέα του αίματος. Καρδιές που γίνονται πέτρα και ραγίζουν μόνο με τον έρωτα. Την αγάπη που ανατρέπει και μεταμορφώνει.
Μετάφραση : Βασιλική Πέτσα
Η ταινία του Marco Tullio Giordana "Romanzo di una strage ",( Piazza Fontana: The Italian Conspiracy ), αφηγείται τα γεγονότα και παρουσιάζει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα εκείνης της εποχής που συναντάμε, με διαφορετικά ονόματα, και στο μυθιστόρημα του Alberto Garlini.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου