Ο ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, LAIRD HUNT


Δύο διαφορετικές αφηγήσεις από δύο διαφορετικές γυναίκες.  Δύο κόσμοι αντίθετοι συνυπάρχουν στην πολιτεία της Ιντιάνα.  Βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1930 αμέσως μετά το οικονομικό κραχ του 1929 και τη δεύτερη αναβίωση της Κου Κλουξ Κλαν.
Ένας κόσμος χωρισμένος σε καλαμποκομούστακα (οι λευκοί κάτοικοι) και καλαμποκολούλουδα (οι μαύροι κάτοικοι).
Αυτή τη μέρα, μέσα στην καρδιά του Αυγούστου, οι κάτοικοι της περιοχής είναι αναστατωμένοι. Κάποιοι ενθουσιασμένοι, κάποιοι φοβισμένοι και ανήσυχοι.
Τρεις νεαροί μαύροι κατηγορούνται για τον θάνατο ενός λευκού. Στο Μάρβελ θα γίνει το λιντσάρισμα και ο απαγχονισμός τους.
Κόσμος συρρέει για να ζητωκραυγάσει και να γιορτάσει την τιμωρία των καλαμποκολούλουδων. Σε άλλες γωνίες της περιοχής κόσμος συγκεντρώνονται για να προσευχηθεί.
Η αφήγηση ξεκινά με την λευκή Ότι Λι. Μια γυναίκα που νιώθει το αμείλικτο πέρασμα του χρόνου να φθίρει την ίδια και το γάμο της. Η ιδιότυπη ερωτική σχέση με το αφεντικό της είναι μια ακόμη υποχώρηση που κάνει στην μίζερη ζωή της. Μαζί τους ξεκινά τη διαδρομή προς το Μάρβελ για να παρακολουθήσει ένα θέαμα που δεν ξέρει αν αντέχει να δει. Συναινεί και υποχωρεί για μία ακόμα φορά, όπως κάθε φορά, σε κάθε κακοποιητική συμπεριφορά που υφίσταται.
Στο δεύτερο μέρος της αφήγησης την σκυτάλη παίρνει η δεκαεξάχρονη Κάλα Ντέστρι. Ένα μαύρο, ορφανό κορίτσι που ζει σε ανάδοχη οικογένεια.  Η Κάλα ετοιμάζει το καλάθι του πικνίκ της και κατεβαίνει στο ποτάμι κοντά στο σπίτι της. Δεν θα είναι μόνη της σήμερα. Περιμένει τον εραστή της που δεν θα φανεί. Λίγες ώρες αργότερα η Κάλα ξεκινά για το Μάρβελ αναζητώντας τον Λέανδρό της. Τώρα, στο καλάθι του πικνίκ, ανάμεσα στα σάντουιτς με ζαμπόν, υπάρχει ένα όπλο.
Δύο γυναίκες που τις χωρίζει το χρώμα μα τις ενώνει το φύλο, που ζουν την προσωπική ματαίωση, έρχονται να μας θυμίσουν ότι ακόμα και σε καιρούς ταραγμένους, όπου οικονομική κρίση και ρατσισμός γεννούν έντονη, ανεξέλεγκτη βία, υπάρχουν άνθρωποι που παρόλη την αδύναμη θέση τους, θα το σθένος να αντιδράσουν.
Καλούνται να επιλέξουν τον δρόμο που θα ακολουθήσουν. Αυτόν που οδηγεί στην Μάρβελ ή αυτόν που οδηγεί μακριά από αυτήν. 

Μετάφραση: Χρήστος Οικονόμου




Πριν από 92 χρόνια, στην πόλη Μάριον της Ιντιάνα, δύο Αφροαμερικανοί άνδρες, είχαν συλληφθεί με την κατηγορία της δολοφονίας ενός εργάτη εργοστασίου της περιοχής και το βιασμό μιας λευκής γυναίκας. Οι άνδρες αυτοί λιντσαρίστηκαν μέχρι θανάτου από το εξαγριωμένο πλήθος που εισέβαλε στο χώρο κράτησής τους. Η φωτογραφία  που διέρρευσε, δείχνει, ανάμεσα στο ενθουσιασμενο πλήθος, έναν  άνδρα και μια γυναίκα να ποζάρουν χαμογελώντας και κάνοντας άσεμνες χειρονομίες μπροστά στα ακρωτηριασμένα σώματα των νεκρών που κρέμονταν από ένα δέντρο.

Το «Strange Fruit», το ποίημα που έγραψε ο γεννημένος στο Μπρονξ Abel Meeropol και τραγούδησε η Billie Holiday,
προέκυψε από αυτό το συμβάν. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις