Ο ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, John Lamberton Harper


Η περίοδος μετά το τέλος του Β'ΠΠ, με την  καταστροφική χρήση της ατομικής βόμβας σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, χαρακτηρίζεται ως μια περίοδος φόβου για έναν πυρηνικό πόλεμο. Με το Ολοκαύτωμα να βαραίνει την ανθρωπότητα, το θρήνο για τα χιλιάδες θύματα των δυο παγκόσμιων πολέμων, η απειλή ενός νέου τόσο τρομακτικού πολέμου αποτυπώνεται στην ψυχολογία όλων.


Ο John Lamberton Harper τηρώντας μια γραμμική χρονικά αφήγηση, κάνει έναν απολογισμό των αιτιών και των παραμέτρων του λεγόμενου Ψυχρού Πολέμου. 
Δύο υπερδυνάμεις, Αμερική και Ρωσία, ανταγωνίζονται προσπαθώντας να αποτρέψουν έναν πυρηνικό όλεθρο συγκεντρώνοντας τη μέγιστη δυνατή ισχύ σε συμμαχίες και οπλισμό.  Μια προετοιμασία με τεράστιο κόστος για έναν πόλεμο που δεν έπρεπε να γίνει.
Σε αντίθεση με την διαμάχη Αθήνας-Σπάρτης,  τους ναπολεόντιους πολέμους, τη ναζιστική Γερμανία και τον Β'ΠΠ, ο Ψυχρός πόλεμος δεν εκτυλίχθηκε στα πεδία των μαχών. Ήταν ένας οικονομικός και ψυχολογικός πόλεμος διπλωματίας, μυστικών υπηρεσιών,  προσάρτησης και ελέγχου εδαφών ζωτικής σημασίας.
Δύο αντίθετα οικονομικά και πολιτικά συστήματα, καπιταλισμός και κομμουνισμός, επιδιώκουν να αποδείξουν την υπέροχη τους, την ανώτερη αποτελεσματικότητα τους, ενώ μια νέα υπερδύναμη αναδύεται: η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Αυτό που καταφέρνει ο συγγραφέας είναι να καταρρίψει τον διπολικό χαρακτήρα του Ψυχρού Πολέμου παραθέτοντας το σύνολο των συνθηκών και συμμετοχών στη διαμόρφωση της συγκεκριμένης διεθνούς κατάστασης καθώς και τους λόγους που οδήγησαν στον τερματισμό του.

"Τα έθνη, και τα άτομα που τα διευθύνουν, λειτουργούν σε υλικά περιβάλλοντα που εν μέρει καθορίζονται από τη φύση και εντός των ορίων θεσμικών τάξεων και πολιτικών πολιτισμών που "μεταφέρονται και μεταδίδονται από το παρελθόν". Σε μεγάλο βαθμό, είναι δημιουργήματα κοσμοθεωριών και τρόπων συμπεριφοράς που είναι δύσκολο (μολονότι, όπως αποκαλύπτει ιστορία, όχι αδύνατο) να αλλάξουν σε μικρό χρονικό διάστημα".


Επιστημονική επιμέλεια: 
Θανάσης Δ. Σφήκας
Μετάφραση : Κώστας Σκορδύλης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις