ΜΥΘΟΙ & ΖΩΟΛΟΓΙΟ Leonardo da Vinci
Στην Εισαγωγή του βιβλίου παρατίθενται βιογραφικά στοιχεία για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, την αγάπη του για τους μύθους του Αισώπου και τις "Μεταμορφώσεις" του Οβίδιου. Σημειώνεται η ενασχόληση του με την αλχημεία, την πολυσχιδή διάνοιά του, την ασίγαστη δίψα του για μάθηση. Ένας ευφυής καλλιτέχνης, εφευρέτης, ερευνητής της φύσης, των έμβιων όντων, της ανατομίας και μελετητής κάθε εκδήλωσης της ζωής. Ο Λεονάρντο αναζητούσε τους βαθύτερους νόμους, τις βασικές αρχές που διέπουν την αλήθεια της ύπαρξης. Μέσα από τη συναναστροφή του με απλούς ανθρώπους, συγκεντρώνει μύθους, παραβολές, θρύλους και δοξασίες που βρίθουν αλληγοριών και περιέχουν τη λαϊκή σοφία.
Στα δύο μέρη της παρούσας έκδοσης, Μύθοι και Ζωολόγιο, παρουσιάζονται κείμενά του που αντανακλούν θέματα που τον απασχόλησαν.
Στην ενότητα "Μύθοι", σύντομες αφηγήσεις που έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης και αποσυμβολισμού, δίνουν μια αλληγορική αναπαράσταση του κόσμου όπως τον είχε αφουγκραστεί ο καλλιτέχνης, αποτυπώνοντας κρυμμένα πνευματικά και μεταφυσικά μηνύματά του.
"Ένας κάβουρας κρυβόταν κάτω από έναν βράχο για ν' αρπάζει τα ψάρια που τρύπωναν εκεί. Έπιασε όμως φουσκοθαλασσιά και γκρέμισε τα βράχια, τα οποία κατρακυλώντας καταπλάκωσαν κι έλιωσαν τον κάβουρα."
"Ο χείμαρρος παρέσυρε και απόθεσε στην κοίτη του τόσο πολύ χώμα και πέτρες που τελικά αναγκάστηκε ν' αλλάξει πορεία."
Αντίστοιχα, στην ενότητα του "Ζωολογίου", γίνεται μια καταγραφή στοιχείων της ανθρώπινης ηθικής. Προτερήματα και ελαττώματα παρουσιάζονται σε ιστορίες με πρωταγωνιστές αντιπροσώπους του ζωικού και φυτικού βασιλείου. Χρησιμοποιεί τη μεταφορά με σκοπό την ηθική διαπαιδαγώγηση.
"Έπαρση
Το γεράκι από την αλαζονεία και την υπεροψία του θέλει να ξεπεράσει και να κατατροπώσει όλα τ' άλλα αρπακτικά πουλιά και να αισθάνεται κυρίαρχο' και πολλές φορές βλέπουμε το γεράκι να επιτίθεται στον αιτό που είναι ο βασιλιάς των πουλιών."
" Σταθερότητα
Η σταθερότητα συμβολίζεται απ' το φοίνικα, ο οποίος γνωρίζοντας απ' την ίδια του τη φύση την ανανέωση, αντέχει με μεγάλη καρτερία τις καυτές φλόγες που τον καίνε και μετά ξαναγεννιέται."
Όπως και καταχωρήσεις χαρακτηριστικών του κάθε ζώου, αντιδράσεων και συμπεριφορών, που αποκαλύπτουν συσχετισμούς με την ανθρώπινη φύση και γνώση. Αλληγορίες, μεταφορές, κώδικες αλχημικής τέχνης και μυστικών που είχαν γοητεύσει τον Λεονάρντο.
"Η έχιδνα, όταν ζευγαρώνει ανοίγει το στόμα της και στο τέλος σφίγγει τα δόντια της και σκοτώνει τον σύντροφό της' μετά, τα παιδιά της που έχουν μεγαλώσει μέσα στο σώμα της, σκίζουν την κοιλιά της και σκοτώνουν τη μητέρα τους."
"Η αράχνη γεννάει από μέσα της τον περίτεχνο και αριστοτεχνικό ιστό της, ο οποίος της προσφέρει ως ανταμοιβή τη λεία της."
Παρότι ορθολογιστής δεν παρέλειψε την αναφορά μυθικών πλασμάτων όπως οι δράκοι, οι σειρήνες, οι μονόκεροι που υπήρχαν στην λαϊκή παράδοση, αφήνοντας χώρο στη φαντασία.
Εισαγωγή- Μετάφραση
Αιμιλία Εμμανουήλ
Αιμιλία Εμμανουήλ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου