Αυτός ο πόλεμος, Thomas Man


 Ο Τόμας Μαν έγραψε το δοκίμιο "Αυτός ο πόλεμος" το 1939, ενώ ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Αναμετράται με τις σκέψεις και τη στάση του σε έργα του κατά τον ΆΠΠ και αναθεωρεί  θέσεις που είχε εκφράσει υπέρ του πολέμου.

Σε ένα κείμενο προφητικό, ο Μαν διακρίνει την πορεία ενός νέου πολέμου, που εν μέρει προέκυψε μετά την άρνηση της Αγγλίας και της Γαλλίας να συνάψουν ειρήνη με την εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία του Χίτλερ.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνεται αργότερα από τη διάθεση των Συμμάχων, κυρίως της Αγγλίας, να μην υποχωρήσουν στον επεκτατισμό των δυνάμεων του Άξονα.

Η ταπεινωμένη ηττημένη Γερμανία, υπό την ηγεμονία του Αδόλφου Χίτλερ, μετατρέπεται σε ένα έθνος παραδομένο στην προπαγάνδα και τη χειραγώγηση.
Το οργανωμένο σχέδιο εξαγρίωσης του γερμανικού λαού χρησιμοποιεί για να πείσει, το λαβωμένο γόητρο του έθνους, την οικονομική ένδεια που μαστίζει τη χώρα, το βάρος των αποζημιώσεων που επιβλήθηκαν στη Γερμανία από τη συνθήκη των Βερσαλλιών.
Ο γερμανικός λαός παραδίδεται στον εθνικοσοσιαλισμό και στο όραμα της παγκόσμιας κυριαρχίας.
Στρουθοκαμηλίζει και μένει αδρανής μπρος στα εγκλήματα που διαπράττονται, υποταγμένος στον τρόμο που σκορπούν οι φαιοχίτωνες.

"Οι υπόγειες αίθουσες βασανιστηρίων της Γκεστάπο, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ...το Εβραϊκό ζήτημα,...το πογκρόμ...
Είναι δυνατόν οποιοσδήποτε Γερμανός με σώας τας φρένας να τα έχει δει όλα αυτά έστω και για μία ώρα και να έχει πιστέψει ότι το συγκεκριμένο καθεστώς  ήθελε την ειρήνη και ότι ο πόλεμος επιβλήθηκε στους κρατούντες και στο λαό από κακόβουλους εχθρούς;"

Ο συγγραφέας εξηγεί τους λόγους που δεν ήταν δυνατή η ειρήνη μεταξύ Γερμανίας και λοιπών ευρωπαϊκών κρατών.  Επισημαίνει την ανάγκη ίδρυσης μιας ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας όπου οι λαοί, παραχωρώντας ένα μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας και αυτοδιάθεσης, θα επιτύχουν την οικονομική και πολιτική συνεργασία εξασφαλίζοντας έναν κόσμο ειρήνης. Στον αντίποδα η ζοφερή εξέλιξη της επικράτησης του κράτους-υπερδύναμης, όπου μία ανώτερη φυλή, υπόδουλη και αυτή στους κρατούντες, καταδυναστεύει τα λοιπά υποτελή έθνη.

Ένα κείμενο αφύπνισης που τονίζει τους κινδύνους του εθνικοσοσιαλισμού, που δυστυχώς, στη βάση του, παραμένει επίκαιρο.

"Κακόμοιρε γερμανικέ λαέ, πώς να σου φαίνεται άραγε ο ρόλος του Μεσσία, που δεν σου ανέθεσε ούτε ο Θεός ούτε η μοίρα, αλλά μία χούφτα παλαβοί απατεώνες; Ελεεινός και άχαρος θα είναι ο δρόμος προς το στόχο που σου έχουν θέσει, και απόλυτα φρικτή η κατάστασή σου, όταν θα τον έχεις πια πετύχει.... για να κερδίσεις τον κόσμο, έτσι όπως το εννοούν οι απατεώνες που σε κυβερνούν, θα πρέπει να απορρίψεις όλα όσα βοήθησαν ποτέ οποιονδήποτε λαό να κερδίσει τον κόσμο. Και δεν θα είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις μόνο κατά την πορεία σου προς το στόχο, αλλά για πάντα, ακόμα και μετά τη νίκη. Γιατί μία τέτοια νίκη δεν φέρνει ειρήνη... αφού ένας κόσμος όχι απλώς νικημένος, αλλά βασανισμένος και εξαπατημένος, θα είναι μονίμως εξεγερμένος ενάντια στους άθλιους αφέντες του."


Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου 
Επίμετρο: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις