Didier Fassin, Θάνατος ενός ταξιδιώτη



Ο 37χρονος Άντζελο, εκτίει ποινή φυλάκισης για κλοπές. Στην τελευταία άδειά του αποφασίζει να μην επιστρέψει στη φυλακή.  Μαζί με τον γιό του κρύβεται έχοντας ως καταφύγιο το αυτοκίνητο τους. Μέσα στο διάστημα αυτό, που έχει κηρυχθεί καταζητούμενος, επισκέπτεται σπάνια το σπίτι της οικογένειας του.
Ένα πρωινό που θα βρεθεί στο αγρόκτημα των γονιών του, η Εθνική Χωροφυλακή θα εισβάλλει στο χώρο. Όσοι βρίσκονταν στο σπίτι θα ακινητοποιηθουν βίαια. Ο Άντζελο έχει ήδη κρυφτεί σε μια αποθήκη.  Όταν οι χωροφύλακες τον εντοπίζουν  ακούγονται πυροβολισμοί. Ο Άντζελο είναι νεκρός. 
Η οικογένεια και μέρος της κοινής γνώμης συντάσσεται με την άποψη της απρόκλητης δολοφονίας του θύματος.
Η αδερφή του θύματος οργανώνει μια επιτροπή και αγωνίζεται για απονομή δικαιοσύνης, καταδίκη των ενόχων που αθωώθηκαν με βούλευμα, αποκατάσταση  της αξιοπρέπειας του θύματος. Επικοινωνούν με τον Didier Fassin και του ζητούν να συμμετάσχει σε μια συζήτηση για την κρατική βία. Λόγω αδυναμίας φυσικής παρουσίας στην εκδήλωση,  συντάσσει και αποστέλλει ένα κείμενο όπου εκθέτει τις θέσεις του.
Αποφασίζει να ερευνήσει την υπόθεση με την ιδιότητα του ανθρωπολόγου/κοινωνιολόγου.

Ο συγγραφέας χαρακτηρίζει την υπόθεση "πεζή", καθότι θεωρείται σύνηθες φαινόμενο η άσκηση βίας σε μέλη της κοινότητας του ταξιδιού, όπως αποκαλείται μέρος των Ρομά. Ο Άντζελο ήταν ταξιδιώτης.
Διεξάγοντας την δική του έρευνα και αντιπαραβάλλοντας μαρτυρίες, ελλείψεις, αλλοιώσεις στην επίσημη έρευνα καταδεικνύει την μεροληψία των αρχών μα κυρίως την άνιση αντιμετώπιση μειονοτήτων από την κρατική εξουσία.
Επαναφέρει το ταξικό ζήτημα, τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις  που λειτουργούν ανατρεπτικά στην απόδοση δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης των πολιτών.
Επιχειρεί μια αποκατάσταση της αλήθειας. Για να καταστεί δυνατό το εγχείρημα αυτό και ταυτόχρονα 
ακριβοδίκαιο, ο συγγραφέας δημιουργεί ένα διαφορετικό είδος γραφής. 

"Η μέθοδος γραφής που επινόησα είναι, επομένως, πειραματική. Προσπαθεί καταρχάς να αποφύγει την ψευδή αντικειμενικότητα οποιασδήποτε μονοσήμαντης αφήγησης των γεγονότων, καθώς αφήνω να ακουστούν αντικρουόμενες φωνές και ασύμβατες μεταξύ τους εκδοχές."


Μετάφραση:Μανώλης Πιμπλής


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις