ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ, JACQUELINE WOODSON


Στο Μπρούκλιν της δεκαετίας του 1970, τέσσερα κορίτσια περνούν από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Όγκοστ,  Σύλβια,  Άντζελα, Τζίτζι.
Καθεμία με την δική της προσωπικότητα,  εκπροσωπούν διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, διαφορετικό οικονομικό και οικογενειακό υπόβαθρο, μα μια κοινή φυλετική καταγωγή και ιστορία.
Η εντεκάχρονη Όγκοστ θα βρεθεί στο Μπρούκλιν με τον πατέρα και τον μικρό αδερφό της.  Στην αρχή τα δύο παιδιά ζούσαν περιορισμένα στο διαμέρισμα τους, παρατηρώντας τη ζωή πίσω από το παράθυρο τους. Με τον καιρό θα τους δοθεί η άδεια να βρεθούν στον δρόμο με τα παιδιά της γειτονιάς. Θα αρχίσουν να ενσωματώνονται στο νέο περιβάλλον.

Στους δρόμους του Μπρούκλιν παραμονεύουν κίνδυνοι. Απόστρατοι του Βιετνάμ, εθισμένοι στην ηρωίνη, κρύβονται στις σκιές απειλώντας την αθωότητα ανυπεράσπιστων, αθώων κοριτσιών. Γονείς που παλεύουν για την οικονομική επιβίωση της οικογένειάς τους, γονείς που εγκαταλείπουν τα παιδιά τους ακολουθώντας τις φιλοδοξίες τους, γονείς που προσπαθούν να επιβάλλουν το μέλλον που έχουν επιλέξει για τα παιδιά τους. Άνθρωποι που βυθίζονται στις εξαρτήσεις, στην κατάθλιψη, που τους καταβροχθίζει ο πόνος και το πένθος, που παραδίδονται στο θυμό ή βρίσκουν παρηγοριά στη θρησκεία.
Παιδιά που οδεύουν στην ενηλικίωση αντιμετωπίζοντας τις αλλαγές της εφηβικής ηλικίας, αναζητώντας καταφύγιο στη φιλία. Σε ένα περιβάλλον επισφαλές η Woodson δομεί το bildungsroman της γενιάς της στις γειτονιές του Μπρούκλιν. Στο παρασκήνιο αναδύονται οι πόλεμοι της Μπιάφρας και του Βιετνάμ. Ένας κατά συρροήν δολοφόνος που αυτοαποκαλούνταν "Γιος του Σαμ" και δολοφονούσε λευκές γυναίκες ήταν η μόνη απειλή στους δρόμους της Νέας Υόρκης που δεν αφορούσε τα κορίτσια με σκουρόχρωμη επιδερμίδα.
Όνειρα, προσδοκίες, προοπτικές για μια καλύτερη ζωή μέσα σε μια κοινωνία τραυματισμένη από απώλειες, βία, θάνατο, φτώχεια, ρατσισμό. 

Μετάφραση: Άννα Μαραγκάκη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις