1795 Η ώρα της κάθαρσης, Niklas Natt och Dag


 

Στο τελευταίο μέρος της τριλογίας,  ο συγγραφέας με σπονδυλωτή αφηγηματική δομή μας κατευθύνει στη λύτρωση των πρωταγωνιστών του.
Ο Τίκο Σέτον, που γνωρίσαμε αρχικά ως ευεργέτη του νεαρού Έρικ Τρε Ρούσουρ, έχει εκδιωχθεί από τους Ευμένιδες έχοντας χάσει κάθε περιουσιακό στοιχείο του. Επιδιώκει να ανακτήσει τη χαμένη φήμη και δύναμή του. Μεθοδικά οργανώνει την επιστροφή του σχεδιάζοντας την πιο αποτρόπαια, βίαιη, διαστροφική παράσταση.
Όλοι έχουν χάσει τα ίχνη του.
Ο Μίκελ Καρντέλ, μετά τη φωτιά στο ορφανοτροφείο Χοουρνσμπέργκετ, έχει μεταμορφωθεί σε αστικό μύθο. Ένα μυστηριώδες πλάσμα που καταδιώκει κακοποιούς, υπερασπιστής των εξαθλιωμένων και αδυνάτων.
Ο Έρικ Βίνγκε αναζητά τον Τίκο Σέτον ακολουθώντας κάθε πληροφορία που συλλέγει για το παρελθόν του. Ο Καρντέλ απέχει από αυτή την έρευνα. Έχει επικεντρωθεί στην αναζήτηση της Άννα Στίνα Κνάπ, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της τριλογίας. Τελευταία φορά ήταν μαζί όταν ξέσπασε η φωτιά στο ορφανοτροφείο όπου βρίσκονταν τα δύο μωρά της. Δεν είναι όμως ο μόνος που την γυρεύει. Πριν εξαφανιστεί η Άννα Στίνα είχε στην κατοχή της ένα γράμμα όπου αναφέρονται τα ονόματα όσων συνωμότησαν εναντίον του Βαρόνου Ρόιτερχολμ. Και οι δύο αντικρουόμενες πλευρές θέλουν απεγνωσμένα το γράμμα αυτό.
Την αδιαφορία της Πολιταρχίας για την ανεύρεση του Τίκο Σέτον θα προσπαθήσει να ανατρέψει ο Έμιλ Βίνγκε όταν ένα πτώμα θα βρεθεί.
Ο Ρόιτερχολμ στρέφεται στην Γαλλία, αναγνωρίζει την νεοσύστατη δημοκρατία εξασφαλίζοντας οικονομική βοήθεια.
Η Σουηδία θα βρεθεί αποκομμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη ενώ η Ρωσία επανεμφανίζεται ενδυναμωμένη.
Ανατριχιαστικές εικόνες βίας,  πολιτικές πλεκτάνες σε μια κοινωνία ανομίας, ένδειας, ταξικού διαχωρισμού, απουσίας υγιεινής,  διαφθοράς και σήψης.

"Σε όλη μου τη ζωή όλοι ήθελαν να είμαι σαν εσένα. Και πρώτη φορά τώρα -τώρα που έγινε το χατίρι τους- καταλαβαίνω πόσο ασήμαντη είναι για μένα η εκτίμησή τους. Μπλόφες και ψέματα, κάμαρες γεμάτες κόκκινες πιτσιλιές' να τους γυρίσω την πλάτη, τίποτ' άλλο δεν θέλω. Να φύγω μακριά θέλω και όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα, μόλις τελειώσω αυτό που έχω να κάνω. Σπαταλήθηκε αναίτια όλη μου η ζωή, κλειδωμένος μέσα, μια από τον πατέρα, μια από τ' αδέλφια μου, μια από το απόσταγμα, μια από ελόγου μου. Αλλά τίποτα καινούργιο δεν φυτρώνει πριν να καθαριστεί το παλιό. Αυτό είναι που κάνω, τίποτα περισσότερο. Θέλω κι εγώ να ζήσω, να ζήσω όπως όλοι οι άλλοι. Όσο γίνεται πιο μακριά αποδώ να με πάει ο δρόμος. Δεν θέλω να είμαι  εσύ, Σέσιλ.  Θέλω να είμαι ο εαυτός μου, εκεί όπου δεν με νοιάζει διόλου τι κάνουν και τι λένε οι άλλοι."

Μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης 



Niklas Natt och Dag

Ο Niklas Natt och Dag γεννήθηκε το 1979 και κατάγεται από την παλαιότερη αριστοκρατική οικογένεια της Σουηδίας. Με το πρώτο του μυθιστόρημα, το 1793 που κυκλοφόρησε σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο, γνώρισε τεράστια επιτυχία και έλαβε σημαντικές διακρίσεις (μεταξύ άλλων: Βραβείο Σουηδικής Ακαδημίας Αστυνομικής Λογοτεχνίας, Καλύτερο Βιβλίο της Χρονιάς στη Σουηδία για το 2018). Ακολούθησε το εξίσου επιτυχημένο 1794, ενώ η τριλογία ολοκληρώνεται με το 1795 που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον 29 χώρες. Ζει στη Στοκχόλμη με τη γυναίκα του και τους δυο γιους τους.

[πηγή: εκδόσεις Μεταίχμιο]


Και για όσους ίσως αναρωτιούνται: Το όνομα Natt och Dag δεν είναι ένα πομπώδες ψευδώνυμο, αλλά ένα από τα παλαιότερα ονόματα ευγενών της Σουηδίας. Ως μέρος  της ευγενικής οικογένειας Natt och Dag , η οποία ήταν μεταξύ άλλων ισχυρή στη Σουηδία τον 14ο και 15ο αιώνα, ο Niklas Natt och Dag κυριολεκτικά κουβαλά ιστορία στα γονίδιά του.

Οι πρόγονοί του δολοφόνησαν τον διάσημο Σουηδό μαχητή της ελευθερίας Ένγκελμπρεκτ, έχασαν την πρωτεύουσα από τον Χριστιανό Τύραννο και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα αφού ζήτησαν από τον βασιλιά να παραιτηθεί. Μόνο στο οικογενειακό ιστορικό, θα πρέπει επομένως να υπάρχει αρκετό υλικό για μεγάλο αριθμό ιστορικών βιβλίων εγκλήματος.
[πηγή: Boktips]

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις