Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο, Anthony Marra


Μετά το αριστουργηματικό "Αστερισμός ζωτικών φαινομένων" ο Anthony Marra συγγράφει το  έργο του "Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο".
Το δεύτερο αυτό βιβλίο του περιγράφεται ως ένα σύνολο εννέα διηγημάτων.  Εννέα διηγήματα που συγκροτούν ένα ενιαίο μυθιστόρημα.  Συνεχίζοντας στο ίδιο αφηγηματικό μοτίβο, ο Marra δημιουργεί ένα σύμπλεγμα χαρακτήρων εν χορώ. Ένας συνδετικός ιστός ανθρώπων και αντικειμένων που επανεμφανίζονται υπονοώντας μια μεταφυσική διάσταση μοίρας ή πεπρωμένου στην τυχαιότητα της ζωής υπογραμμίζοντας την έκβαση της πραγματικότητας βάσει της βούλησης.
Επιμέρους ιστορίες συνθέτουν ένα ψηφιδωτό που απεικονίζει την ιστορία της Τσετσενίας λίγο πριν τον Β'ΠΠ μέχρι σήμερα. Μια ακόμα διαδρομή στον χώρο και στον χρόνο που λειτουργεί επικουρικά στην εξιστόρηση του πρώτου μυθιστορήματος για όσα βίωσε ο λαός της Τσετσενίας, όσα εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Στάλιν και τα απότοκα αυτής. 

Ένας ζωγράφος  γίνεται λογοκριτής. Χρησιμοποιώντας την τέχνη του σβήνει ανθρώπους από φωτογραφίες και τους ρίχνει στο έρεβος της ανυπαρξίας υπηρετώντας το Τμήμα Προπαγάνδας και Αγκιτάτσιας του Κόμματος. Μια ιστορία που θυμίζει όσα διαδραματίζονται στο βιβλίο "Κόκκινες ψυχές" του Paul Greveillac (εκδόσεις Πόλις), υπενθυμίζοντας κοινές πρακτικές των ολοκληρωτικών καθεστώτων, στην προκειμένη την Γκαβλίτ, τον επίσημο φορέα λογοκρισίας της ΕΣΣΔ.

Ένα κορίτσι ερωτεύεται ένα αγόρι.  Είναι δεν είναι δεκαοχτώ χρόνων όταν αυτός κλήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.  Η γιαγιά της, διάσημη μπαλαρίνα, είχε κατηγορηθεί για προδοσία και οδηγηθεί σε στρατόπεδο εργασίας. Η εγγονή κληρονόμησε μόνο την ομορφιά της, την οποία εξαργύρωσε μαζί με τον τίτλο της Μις Σιβηρίας.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του  Μουσείου Περιφερειακής Τέχνης χρίζεται επικεφαλής του Γραφείου Τουρισμού και επιφορτίζεται με το καθήκον να καθιερώσει την Τσετσενία ως το Ντουμπάι του Καυκάσου.

Ο ολοένα και πιο πλούσιος άνθρωπος στη Ρωσία επιδιώκει, μεταξύ άλλων,  να αποσπάσει δόλια την εκμετάλλευση των αποθέματων πετρελαίου της Τσετσενίας.


Η Ένωση των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών διαλύεται δύο χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.  Ένα ντόμινο πολιτικών εξελίξεων αναδιαμορφώνει τον χάρτη της πρώην ΕΣΣΔ. Ο πλούτος της χώρας εξακολουθεί να εκποιείται σε επιχειρηματίες προσκείμενους στην εξουσία.

Οι ήρωες του Marra κουβαλούν το βάρος της ιστορίας, τη βια του πολέμου. Αναζητούν την αγάπη,  την στήριξη της οικογένειας, τη δύναμη της φιλίας. Όσα διάβρωσε και διέφθειρε η ανάγκη για επιβίωση, ο φόβος της εξουσίας και τα ιδανικά ξεπουλημένων ηγετών.

Η λογοκρισία,  η προπαγάνδα,  η δύναμη της εξουσίας, η δυνατότητα να διαγράψουν και να δημιουργήσουν εκ νέου φαντάζει τρομακτική. Λίγες λέξεις,  το πινέλο ενός ζωγράφου,  η τεχνική ενός φωτογράφου,  το πάτημα ενός κουμπιού,  ένας αλγόριθμος, αρκούν για να εξαφανιστούν άνθρωποι,  γεγονότα, για να γραφτεί η Ιστορία κατά το δοκούν. 


"Ένας χαμηλός άνεμος ξεκόλλησε μία γάζα από το υπογάστριο ενός σύννεφου.
"Εδώ θα γυρίσω, δεν το συζητώ."
Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, μου 'δείξε ένα άδειο χωράφι. Τσιμέντο είχε φυτρώσει εκεί όπου έπρεπε να υπάρχει χορτάρι. "Εκεί ζούσα" είπε.
"Πού;" ρώτησα.
"Εκεί ακριβώς" είπε.
Πέρασε κι άλλη λίγη ώρα, και μετά είπε: "Αυτό που θέλω να πω είναι να μην εμπιστεύεσαι αυτούς που ανεβάζουν φωτογραφίες τους να παίζουν με σκυλάκια και γατάκια. Συνήθως είναι ψυχοπαθείς. Ξέρεις ποιος άλλος αγαπούσε τα ζωάκια;"


Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις