Bernardine evaristo, μια συνάντηση
Στις 27 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η συγγραφέας, κάτοχος του βραβείου Booker 2019, Bernardine Evaristo, βρέθηκε στην Αθήνα, προσκεκλημένη στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε μια εκδήλωση σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Gutenberg.
Τη συζήτηση με τη συγγραφέα ανέλαβε και συντόνισε η σεναριογράφος, θεατρική συγγραφέας και πεζογράφος Αλεξάνδρα Κ*.
Μέσα από τη συνομιλία αυτή διατρέξαμε στο έργο της Bernardine Evaristo, την μετάβαση της από την ποίηση , στη συγγραφή θεατρικών έργων, για να φτάσουμε στην πρόζα και τη μυθιστορία. Όπως δήλωσε η συγγραφέας, στα μυθιστορήματά της εξακολουθεί να διατηρεί στοιχεία λυρικοτητας και θεατρικότητας, χαρακτηρίζοντας τον τρόπο γραφής της ως fusion fiction.
Μίλησε για την καταγωγή της, τον ρατσισμό που βίωσε ως έγχρωμη και παιδί γονιών μικτού γάμου, αναφέροντας αρκετές πληροφορίες που έχουν ήδη γίνει γνωστές από το αυτοβιογραφικό βιβλίο της "Μανιφέστο: πώς να μην τα παρατάς ποτέ".
Στο ερώτημα αν συμφωνεί με την νέα τάση να "διορθώνονται" λογοτεχνικά έργα ώστε να συμβαδίζουν με την πολιτική ορθότητα, η Εβαρίστο τοποθετήθηκε υπέρ της κριτικής σκέψης και ανάλυσης αυτών των κειμένων, λέγοντας ότι δεν θα ήθελε να υποστούν τα δικά της έργα παρόμοια παρέμβαση.
Σημαντική ήταν και η άποψή της για την cancel culture πρακτική, θεωρώντας ότι η προσπάθεια ακύρωσης στην ουσία λειτουργεί αντίστροφα, προσφέροντας μεγαλύτερη απήχηση αντί να αποδυναμώσει αρνητικές συμπεριφορές.
Υπογράμμισε την ανάγκη διερεύνησης των πηγών ώστε να αποφευχθεί κάθε μεροληπτική άποψη που ενδεχομένως να προκύψει μέσω αποσπασματικής και επιφανειακής μελέτης, αποδίδοντας αξιοπιστία μόνο σε μια εις βάθος έρευνα.
《Συγγραφέας, ακτιβίστρια, καθηγήτρια, πρωταγωνίστρια σε δύο σειρές ντοκιμαντέρ του BBC, Πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας του Ηνωμένου Βασιλείου και η πρώτη μαύρη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Booker, η Μπέρναρντιν Εβαρίστο συναντάει για πρώτη φορά το αθηναϊκό κοινό σε μια συζήτηση στην Κεντρική Σκηνή. Γεννημένη το 1959 από Αγγλίδα μητέρα και Νιγηριανό πατέρα, μεγάλωσε στο Λονδίνο, όπου ζει και διδάσκει δημιουργική γραφή. Αφού εργάστηκε για δεκαετίες ως ηθοποιός, δασκάλα και τραγουδίστρια, βρέθηκε από το περιθώριο στο παγκόσμιο προσκήνιο. Στο Μανιφέστο μιλά για τον ρατσισμό που βίωσε από τα παιδικά της χρόνια και για τις δυσκολίες που συνάντησε στην πορεία της και οι οποίες συνδέονται με τη φυλή, το φύλο, την κοινωνική τάξη, τη διαφορετικότητα, τη σεξουαλικότητα, το πέρασμα της νιότης. Στο όγδοο βιβλίο της, με τίτλο Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο –για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Booker το 2019–, πρωταγωνιστούν δώδεκα γυναίκες που ζουν στη Βρετανία, οι περισσότερες μαύρες ή μιγάδες, κάθε ηλικίας, πλούσιες και φτωχές, με διαφορετικούς χαρακτήρες και σεξουαλικούς προσανατολισμούς και οι οποίες έχουν βιώσει από μικρή ηλικία τις κοινωνικές διακρίσεις, τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις καθημερινές δυσκολίες. Οι ιστορίες τους για τους φίλους, την οικογένεια, τους εραστές και τις ερωμένες τους πλέκονται πάνω στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη πολυπολιτισμική κοινωνία.》
[πηγή: onassis.org]
[πηγή: onassis.org]
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου