Η Mercury παρουσιάζει, Anthony Marra



Το τρίτο μυθιστόρημα του Anthony Marra μας ταξιδεύει στην αντίπερα όχθη του ατλαντικού. Ένα ταξίδι που παλινδρομεί στον χρόνο μεταφέροντάς μας από την Αμερική του 1940 στην Ιταλία του 1920.
Ήταν Αύγουστος στη Ρώμη όταν οι πράκτορες της OVRA, της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος, εισέβαλαν στο σπίτι της οικογένειας Λαγκάνα. Ο δικηγόρος Τζουζέπε Λαγκάνα συλλαμβάνεται και ένα τριμελές Ειδικό Δικαστήριο τον καταδικάζει σε εσωτερική εξορία στο Σαν Λορέντσο της Καλαβρίας. Τους επόμενους μήνες, η σύζυγός του Ανουντσιάτα θα κάνει τα πάντα για να μειώσει, έστω, την ποινή του. Οι άκαρπες προσπάθειες της την οδηγούν στον μονόδρομο της μετανάστευσης στην Αμερική, εκεί που ζουν οι θείες της. Έτσι, η δωδεκάχρονη Μαρία Λαγκάνα θα βρεθεί στο Λος Άντζελες. Ο πατέρας της θα συνεχίσει να ζει στο Σαν Λορέντσο όπου κατάφερε να βρει δουλειά ως δάσκαλος του εννιάχρονου Νίνο Πικόνε.
Καλοκαίρι του 1941 στο Λος Άντζελες. Η Μαρία είναι είκοσι οκτώ χρονών. Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται στην Mercury Pictures International. Ξεκίνησε από γραμματέας για να γίνει βοηθός παραγωγός και η στενότερη συνεργάτης του Άρτσι Φέλντμαν,  συνιδρυτή και επικεφαλής παραγωγό της εταιρείας.
Η Mercury είναι μια εταιρεία παραγωγής ταινιών β' διαλογής, μεγαλόπνοα σχέδια και επιλογές του Άρτι σε μια προσπάθεια να προκαλέσει και να ταρακουνήσει το πολιτικά ορθό κατεστημένο.
Συγκλίνουσες τροχιές χαρακτηρίζουν και αυτό το μυθιστόρημα του Anthony Marra, ακροβατώντας μεταξύ δραματικών καταστάσεων και κωμωδίας.
Κεντρικός θεματικός πυρήνας η προπαγάνδα μέσω της τέχνης. Περιφερειακά κινούνται οι ζωές των πρωταγωνιστών, οι σχέσεις με τις οικογένειες τους, οι φιλοδοξίες τους,  οι καταβολές τους.
Από την Ευρώπη του φασισμού κατά τον Μεσοπόλεμο, περνάμε στο ξέσπασμα του Β'ΠΠ. 
Η Αμερική είναι καταφύγιο όσων Ευρωπαίων αναζητούν καλύτερο μέλλον ή προορισμός όσων φυγαδεύονται από την Ευρώπη για να ξεφύγουν από τη φονική λαίλαπα του ναζισμού. Η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ εξετάζει τη θέση της απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Στη βάση της κοινωνίας υπάρχει η ξενοφοβία, ο φυλετικός ρατσισμός, η περιθωριοποίηση. 
Η κινηματογραφική βιομηχανία γίνεται όργανο της πολεμικής προπαγάνδας.
Αντανακλά την τακτική, τις προθέσεις, την ηθική, την πολιτική στάση των ΗΠΑ και μιας ολόκληρης εποχής όπου η κοινή γνώμη διαμορφώνεται και κατευθύνεται μέσω της ψυχολογίας όπως αυτή εντάχθηκε στις στρατηγικές μάρκετινγκ.
Η τέχνη στην υπηρεσία της παραπληροφόρησης, της παρέμβασης, της ωραιοποίησης της πραγματικότητας, της χειραγώγησης.


Τα άσπρα γυαλιά ηλίου της Άννας γλίστρησαν χαμηλά στη μύτη της. "Είναι σαστισμένη" είπε. "Είμαι τελείως σαστισμένη απ' τη ζωή μου."
"Υπάρχουν χειρότερα πράγματα από το σάστισμα" είπε ο Βίνσεντ.
"Όπως...;"
"Η διαύγεια, θα έλεγα."

Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις