19η ΔΕΒΘ


 Στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2023, διοργανώθηκε η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Υπολογίζεται ότι περίπου 90.000 επισκέπτες προσήλθαν στον χώρο της έκθεσης, παρακολούθησαν τις πολυάριθμες εκδηλώσεις/παρουσιάσεις βιβλίων/συζητήσεις που λάμβαναν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, με τιμώμενη λογοτεχνία την Αμερικανική.



Η δική μου επίσκεψη στη ΔΕΒΘ, ξεκίνησε με την παρουσίαση του βιβλίου "Η ψεύτρα και η πόλη" της Ayelet Gundar-Goshen, εκδόσεις Καστανιώτη. Η συγγραφέας συνομίλησε με τον δημοσιογράφο Γρηγόρη Μπέκο για το βιβλίο της, την αποδοχή που είχε στη χώρα της, καθώς και τις αντιδράσεις τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Γερμανία, αναφορικά με το Ολοκαύτωμα. Στη συνομιλία με το κοινό συζητήθηκε και το κίνημα MeToo. 




Ο εκδοτικός οίκος Ίκαρος διοργάνωσε την παρουσίαση των έργων του Georgi Gospodinov, υποψήφιου για το Booker 2023 με το βιβλίο του Χρονοκαταφύγιο. Την συζήτηση συντόνισε ο Δημήτρης Καργιώτης και εκτός του συγγραφέα συμμετείχαν η μεταφράστρια Αλεξάνδρα Ιωαννίδου και ο Νίκος Αργύρης από τις Εκδόσεις Ίκαρος. 




Λίγο αργότερα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την παρουσίαση του βιβλίου "Τα φιλιά" του Manuel Vilas, εκδόσεις Ίκαρος, και την εξαιρετική συζήτηση του με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, μεταφραστή και καθηγητή ισπανικής λογοτεχνίας στο ΑΠΘ. 


Ο συγγραφέας Χάρης Βλαβιανός παρουσίασε στο αναγνωστικό κοινό το βιβλίο του "Πλατωνικοί διάλογοι", εκδόσεις Πατάκη. Στη συζήτηση συμμετείχαν η Λίζυ Τσιριμώκου, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ και ο Γιάννης Κωνσταντίνου, δικηγόρος.



Άκρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη η συζήτηση "Απαγορευμένα βιβλία στην εποχή της πολιτικής ορθότητας" σε μια περίοδο που βιβλία εκτοπίζονται από διδακταία ύλη και βιβλιοθήκες. Συμμετείχαν οι: Emma House, Αλεξάνδρα Κ*, Κώστας Κατσουλάρης, Porter Anderson.



Στη συζήτηση "Η επίδραση της Αμερικανικής στην Ελληνική λογοτεχνία" συμμετείχαν οι: Ζωή Δέτση, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Τατιανή Ραπατζίκου,  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ, Κώστας Μπλατάνης Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Τσιμπούκη, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Alicia Barnstone, Καθηγήτρια Fulbright scholar, ΕΚΠΑ.

Με τη συμμετοχή φοιτητών έγινε ανάγνωση αποσπασμάτων από τα έργα: Το τραγούδι του εαυτού μου - Walt Whitman, Επειδή δεν άντεχα να ζήσω φωναχτά- Emily Dickinson, Αγαπημένη- Toni Morrison, Beast on the moon - Richard Kilinoski, Middlesex- Jeffrey Eugenides.




Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη διοργάνωση ο νικητής του βραβείου Goncourt 2021 Μοχάµεντ Μπουγκάρ Σαρ. Για το βιβλίο του " Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων", εκδόσεις Πατάκη, συζήτησε με την μεταφράστρια Μήνα Πατεράκη-Γαρέφη κσι το δημοσιογράφο Γρηγόρη Μπέκο. 



Το highlight, για εμένα, στη φετινή ΔΕΒΘ ήταν η παρουσία του James Wood, κριτικού λογοτεχνίας στο The New Yorker. Μαζί με τον Λευτέρη Καλοσπύρο συζήτησαν για το βιβλίο του How literature works, που πρόσφατα κύκλο στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Αντίποδες. Ακολούθησε ακόμα μια εκδήλωση όπου οι  δύο συνομιλητές σχολίασαν το έργο του Saul Bellow "Το δώρο του Χάμπολτ" που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Gutenberg. 






Από τον εκδοτικό οίκο Gutenberg διοργανώθηκαν δύο ακόμα παρουσιάσεις βιβλίων τις οποίες παρακολούθησα. Η Lana Bastašić και η Rumena Bužarovska συζήτησαν για τα μυθιστορήματά τους "Πιάσε το λαγό" και "Ο άντρας μου", αντίστοιχα, με την Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, μεταφράστρια, Σλαβολόγο και Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τον Κώστα Δαρδανό από τις Εκδόσεις Gutenberg. 

Τις τρεις μέρες που κατάφερα να βρεθώ στη ΔΕΒΘ,  παρακολούθησα αποσπασματικά κι άλλες εκδηλώσεις. Έφυγα γεμάτη εικόνες,  απόψεις, πληροφορίες.  Συνάντησα ανθρώπους που εκτιμώ,  είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την κοινή μας αγάπη,  τη λογοτεχνία, σε μια γιορτή χωρίς σύνορα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις