Η ψεύτρα και η πόλη, Ayelet Gundar-Goshen


 

O, what a tangled web we weave;
When first we practice to deceive!

(Marmion: A Tale of Flodden Field, Sir Walter Scott)


Ένας τραγουδιστής, πρώην παίκτης reality show, που έχει χάσει τη δημοφιλία του.
Μια ανήλικη μαθήτρια που τους καλοκαιρινούς μήνες εργάζεται σ' ένα παγωτατζίδικο περιμένοντας να εμφανιστεί ο έρωτας της ζωής της. Ένα αγόρι που παρατηρεί τον κόσμο από το παράθυρό του στον τέταρτο όροφο μιας πολυκατοικίας. Ένα σκάνδαλο για απόπειρα βιασμού.
Μια ηλικιωμένη γυναίκα οικειοποιείται τη ζωή της φίλης της στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μετά το θάνατο της.
Άνθρωποι που μέσα από το ψέμα προσπαθούν να δώσουν νόημα στη ζωή τους. Μια στιγμή αδυναμίας, ένας λάθος χειρισμός, η ενδόμυχη ανάγκη να στρέψουν την προσοχή όλων πάνω τους, η επιθυμία να γίνουν ορατοί.

Η συγγραφέας πραγματεύεται το ψέμα σε όλη του την έκταση και τις συνέπειες που επιφέρει. Από τα κατά συνθήκη, αθώα ψέματα, την απόκρυψη της αλήθειας, έως τη συκοφαντία. Υπάρχουν ψέματα που προστατεύουν τον εύθραυστο ψυχισμό,  υπάρχουν ψέματα που αποτρέπουν πολέμους, υπάρχουν ψέματα που  καταστρέφουν ζωές.
Θίγονται κοινωνικές παράμετροι όπως η περιθωριοποίηση ανθρώπων, η μοναξιά,  η ένταξη και αποδοχή των εφήβων στο/από το περιβάλλον τους, οι σχέσεις παιδιών με γονείς, η χρήση των μέσων δικτύωσης και μέσων ενημέρωσης στην ευρεία και ταχύτατη διάδοση ειδήσεων, η δυσκολία να αποδειχθούν ψευδείς ή αληθείς οι ισχυρισμοί όταν έχουμε τον λόγο ενός εναντίον του λόγου του άλλου.
Η αμφιβολία και καχυποψία που μένει για τον φερόμενο θύτη ακόμα και όταν αποσυρθούν/απορριφθούν οι κατηγορίες.


Το βιβλίο κλείνει με μια φανταστική ιστορία που γράφει η Νοφάρ μετά την προτροπή του Λαβί να διοχετεύσει το ταλέντο της στη μυθοπλασία στη γραφή διηγημάτων. Η εμφάνιση χιλιάδων ροδαλών γουρουνιών να καταφθάνουν μέσω θαλάσσης στις ακτές του Ισραήλ είναι το πολιτικό σχόλιο της συγγραφέως για τον πόλεμο με την Παλαιστίνη στη Λωρίδα της Γάζας, μια διαμάχη εθνοτικής φύσεως με θρησκευτικές προεκτάσεις, υπογραμμίζοντας τη δήθεν ουδετερότητα της Δύσης και αφήνοντας υπονοούμενα για  λανθασμένο χειρισμό από την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ.

Μια αξιόλογη προσπάθεια διαπραγμάτευσης της ηθικής και πολιτικής διάστασης του ψεύδους.

«Δύσκολα θα μπορέσει κανείς να πιστέψει ότι το ψεύδος έχει μια ιστορία. Την ιστορία του ψεύδους ποιος θα τολμούσε να την αφηγηθεί; Και ποιος θα την υποσχόταν ως αληθινή ιστορία; Γιατί αν υποθέσουμε [...] ότι το ψεύδος έχει μια ιστορία, θα ήταν περαιτέρω αναγκαίο να μπορεί κανείς να την αφηγηθεί χωρίς να ψευδολογήσει.»

Jacques Derrida



Μετάφραση: Λουΐζα Μιζάν

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις