Ασκήσεις της μνήμης, Αντρέα Καμιλλέρι



Ο Αντρέα Καμιλλέρι γεννήθηκε το 1925 στη Σικελία. Σπούδασε σκηνοθεσία και εργάστηκε ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης στο θέατρο, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο. Η ενασχόλησή του με τη συγγραφή ήρθε το 1978 όταν ήταν 53 ετών.
Ο μυθιστορηματικός ήρωας του, επιθεωρητής Σάλβο Μονταλμπάνο, θα πρωταγωνιστήσει σε μια μεγάλη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων που μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση από τη RAI. Οι περιπέτειες του Μονταλμπάνο λαμβάνουν χώρα στη Σικελία, στα πάτρια εδάφη του Καμιλλέρι. Ο αδέκαστος Σάλβο πολεμά το οργανωμένο εγκλήμα, στέκει ατρόμητος και αδιάφθορος απέναντι στη μαφία της Σικελίας. Η μυθιστορηματική Βιγκάτα θυμίζει τη γενέτειρα του Καμιλλέρι,  Πόρτο Εμπέντοκλε.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έχασε σταδιακά την όρασή του λόγω γλαυκώματος. Σε ηλικία 91 ετών αποφασίζει να καταγραφούν οι αναμνήσεις του. Υπαγορεύει ιστορίες από το παρελθόν του, οι οποίες συγκεντρώθηκαν σε μορφή διηγημάτων στην παρούσα έκδοση.
Ο Καμιλλέρι αφηγείται στιγμιότυπα από τη ζωή του:
Το εξοχικό σπίτι των παππούδων του, στο οποίο βρηκαν καταφύγιο μέλη της οικογένειας το 1940 κατά τις επιθέσεις των γαλλικών βομβαρδιστικών.
Τη συνάντησή του με τα μέλη της συμμορίας του Τζουλιάνο τον Ιούλιο του 1943.
Τις βραβεύσεις του ως λογοτέχνη και τα χρηματικά έπαθλα που έλαβε.
Τον φίλο του Πιέτρο Σαρόφ, ρωσικής καταγωγής,  που αφηγείται ιστορίες για την επαγγελματική και προσωπική σχέση του Αντονιόνι με τη Μόνικα Βίττι, την άποψη του Τσέχοφ για τη σκηνοθεσία του Στανισλάφσκι, μια ερωτική περιπέτεια του Νεμίροβιτς-Νταντσένκο.
Τη λογοκρισία του καθεστώτος τη δεκαετία του 1960 στην Ιταλία όπου υπουργός πολιτισμού ήταν ο τότε γερουσιαστής Τζούλιο Αντρεόττι.
Ένα κείμενο, φόρο τιμής, στον ξεχασμένο θεατρικό συγγραφέα Σερμπάτι Άντζελο.
Τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο και την ιστορία συγγενικού  προσώπου του συγγραφέα που υπήρξε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του.
Στις είκοσι τρεις αυτές νοσταλγικές αναπολήσεις του ο Καμιλλέρι αναβιώνει μια ολόκληρη εποχή όπως την έζησε ως μαθητής, φοιτητής, σκηνοθέτης και συγγραφέας.

Μετάφραση: Φωτεινή Ζερβού 



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις