Ο ΚΙΜΠΟΓΚΟ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ, ΣΚΟΛΑΣΤΙΚ ΜΟΥΚΑΣΟΝΓΚΑ



Πριν ο άνθρωπος κατακτήσει ένα μέρος της γνώσης του κόσμου, όσα δεν μπορούσε να εξηγήσει, το άγνωστο και τρομακτικό, αποδιδόταν σε κάποια θεϊκή/υπερφυσική δύναμη. Ένας άνθρωπος που θυσιαζόταν για το καλό της κοινότητας, ένας θεός που θύμωνε με τα ανθρώπινα ατοπήματα, η φύση που γινόταν όργανο τιμωρίας στα χέρια του.
Κάθε πολιτισμός βρίθει θρύλων και δοξασιών. Μέρος αυτών εντάχθηκαν και αφομοιώθηκαν στις αναπτυσσόμενες θρησκείες ώστε να γίνουν πιο προσιτές και οικείες.
Στη Ρουάντα, στους πρόποδες ενός λόφου, οι κάτοικοι της εκεί κοινότητας, ζουν σε πρωτόγονες συνθήκες. Ο βιοπορισμός τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις αγροτικές καλλιέργειες άρα εξαρτώμενος από τα φυσικά φαινόμενα.
Είναι η περίοδος της αποικιοκρατίας. Οι κάτοικοι της Ρουάντα μετατρέπονται σε εργατικό δυναμικό για τα ορυχεία και τις φυτείες των κατακτητών.
Όταν έρχεται η ξηρασία μετά από μεγάλες περιόδους ανομβρίας, την ακολουθεί η Ρουζαγκαγιούρα, η μεγάλη πείνα.
Ο άποικος, οι λευκοί κατακτητές, εκτός από στρατό φέρνει μαζί του εκπροσώπους της θρησκείας του. Ιερείς που αναλαμβάνουν τον προσηλυτισμό των Ρουαντέζων.
Ο Κιμπόγκο που ανέβηκε στον ουρανό για να φέρει το σύννεφο βροχή στη άνυδρη γη αντιπαλεύει στη συνείδηση των Ρουαντέζων με τον θεό των λευκών, τον Γεζού που κι αυτός ανέβηκε στον ουρανό για να σώσει τους ανθρώπους.
Ανάμεσα στην παλιά πίστη, στους μύθους που από παιδιά άκουγαν στην αγκαλιά της μάνας ή της γιαγιάς, και σε έναν θεό που τους παρουσιάζεται ως ο μόνος αληθινός , οι Ρουαντέζοι καλούνται να ισορροπήσουν, να προσαρμοστούν.
Ένας θεός ταυτόχρονα τιμωρός και φιλεύσπλαχνος, ιερείς που χρησιμοποιούν την απειλή του θεϊκού μένους για να επιβάλλουν τον εκχριστιανισμό, σχολεία στα οποία ο άποικος εκδυτικοποιεί τους αυτόχθονες, ερευνητές που ψάχνουν για εξωγήινους, καθηγητές που αντλούν υλικό από την παράδοση ενός νεοανακαλυφθέντος πολιτισμού. 
Κι όλα αυτά σε μια χώρα δεισιδαιμονιών που το ημερολόγιο είναι άγνωστο, ο χρόνος ορίζεται βάσει γεγονότων, η ζωή κυλά με την ανατολή και τη δύση του ήλιου.


Μετάφραση: Θάνος Σαμαρτζής 



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις