Εκδόσεις Θεμέλιο, 60 χρόνια λειτουργίας


Αρχές Μαΐου του 1963 ένας νέος εκδοτικός οίκος θα γεννηθεί από την ανάγκη των ιδρυτών του να παρέμβουν στον χώρο του βιβλίου εκφράζοντας την αριστερή ριζοσπαστική ιδεολογία τους. Ο Μίμης Δεσποτίδης προτείνει το όνομα "Θεμέλιο" και έτσι ξεκινά η πορεία του εκδοτικού οίκου. Στο τιμόνι του εκδοτικού συνυπάρχουν ο Θόδωρος
Μαλικιώσης και ο Μίμης Δεσποτίδης.





Μέσα σε αυτά τα 60 χρόνια λειτουργίας του το  Θεμέλιο κατόρθωσε να μείνει ένα ζωντανό κύτταρο που συμβάλλει στη λογοτεχνική παραγωγή της χώρας παραμένοντας πιστό στην πολιτική του ιδεολογία. Η εκδοτική πορεία του Θεμέλιου ξεκίνησε με "Τα λουλούδια της Χιροσίμα" της Εντίτα Μόρις και το "Ένας έρωτας μία ζωή" της Μαρίνας Σερένι. Στη λίστα των εκδόσεων περιλαμβάνονται οι σημαντικότεροι λογοτέχνες της εποχής. Ενδεικτικά αναφέρω τους:
Νικηφόρος Βρεττάκος, Μέλπω Αξιώτη, Έλλη Αλεξίου, Διδώ Σωτηρίου, Βασίλης Βασιλικός, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Άλκη Ζέη, Γιώργος Θεοτοκάς, Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, Κώστας Κοτζιάς, Δημήτρης Χατζής, Ανδρέας Φραγκιάς, Νίκος Κατηφόρης κ.ά.
Να θυμίσω και μεταφράσεις εμβληματικών έργων της κλασικής λογοτεχνίας από λογοτέχνες όπως οι:
Στρατής Τσίρκας, Μέλπω Αξιώτη, Νικηφόρος Βρεττάκος, Κώστας Κοτζιάς, Άλκη Ζέη, Γιώργος Σεβαστίκογλου, Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, Άρης Αλεξάνδρου κ.ά.




 Η άνοδος της δικτατορίας σήμανε την καταστροφή του εκδοτικού και την παύση των δραστηριοτήτων του. Το καθεστώς βάλθηκε και κατά των στελεχών του Θεμέλιου. Κάποιοι φυλακίστηκαν, στάλθηκαν στην εξορία, ή κατόρθωσαν να διαφύγουν στο εξωτερικό. Τα τέσσερα χρόνια παρουσίας του εκδοτικού, που είχαν προηγηθεί της απαγόρευσης λειτουργίας του, εξασφάλισαν την εγγραφή του στη συνείδηση των αναγνωστών. 





Η δυναμική των εκδοτικών επιλογών σε συνδυασμό με τις παράλληλες δράσεις του εκδοτικού, θωράκισαν και διατήρησαν όσα είχαν ήδη καλλιεργηθεί και κατακτηθεί στο χώρο των εκδόσεων.




Μετά από πολλές δυσκολίες και πολιτικές σκοπέλους το Θεμέλιο επανήλθε χάρη στην αγάπη και τη στήριξη του αναγνωστικού κοινού και συνεχίζει να προσφέρει ποιοτικές λογοτεχνικές και επιστημονικές προτάσεις. 









Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις