Ο άνθρωπος με τα τρύπια πόδια [Μακρόνησος Β11] Θανάσης Σκρουμπέλος
Ο Τάμης είχε γεννηθεί στο Detroit του Michigan. Ο πατέρας σου ήταν διπλωματικός υπάλληλος αποσπασμένος στην Αμερική. Η μητέρα του εργαζόταν ως δασκάλα στο σχολείο της Ελληνικής κοινότητας του Detroit. Μετά το διαζύγιό τους, η μητέρα του επέστρεψε στην Ελλάδα. Ο Τάμης έμεινε στην Αμερική, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και σπούδασε στο πανεπιστήμιο εκεί, στο τμήμα "Κλασική αρχαιότητα και ελληνιστικοί χρόνοι".
Αμέσως μετά την αποφοίτηση του ξεσπά ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος στην Ευρώπη. Ένα χρόνο μετά, με την επίθεση στο Pearl Harbor, θα εμπλακεί στον πόλεμο και η Αμερική. Η κατάταξή του στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό θα είναι αποτέλεσμα του θυμού που τον παρασύρει.
Θα παραμείνει στο πολεμικό ναυτικό και μετά το τέλος του πολέμου. Με μετάταξη θα διοριστεί στις δημόσιες σχέσεις του επιτελείου στην Ευρώπη. Θα συνεργαστεί με τον στρατιωτικό ψυχίατρο Φλόριαν Φλορεστίν πάνω σε πειραματικές μεθόδους για την ίαση του μετατραυματικού στρες. Χρησιμοποιούν το θέατρο ως μέσο θεραπείας και τα αποτελέσματα είναι θετικά.
Σύντομα έρχεται η απόσπαση του στην ομάδα συμβούλων και τομεαρχών που θα μετέβαιναν στην Ελλάδα.
Ο Τάμης επιστρέφει στην Αθήνα, στο σπίτι της Κηφισιάς που περνούσε τα καλοκαίρια του πριν τον πόλεμο. Μνήμες ξεγνοιασιάς, χρόνια ανέμελα, τα πρόσωπα των φίλων του, ανασύρονται και οι θύμησες τον κατακλύζουν.
Ελένη, Αντώνης, Μάνθος.
Ο πρώτος εφηβικός έρωτας, η ανακάλυψη της σεξουαλικής του ταυτότητας, ένας έρωτας που έρχεται σε σύγκρουση με αυτό που είναι.
Στην Ελλάδα μαίνεται ο Εμφύλιος Πόλεμος. Ο Τάμης θα είναι ο "Αμερικάνος". Η θέση και τα πιστεύω του θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τους δικούς του ανθρώπους. Δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν και τα πρώτα ηθικά διλήμματα.
Τον Μάρτιο του 1948 ξεσπούν αναταραχές στη Μακρόνησο. Οι εκτοπισμένοι στο Νησί ξεσηκώνονται. Ο απολογισμός της καταστολής της Στάσεως θα είναι τραγικός.
Το πολεμικό συμβούλιο αποφασίζει να συγκεντρωθούν στη Μακρόνησο οι εκτοπισμένοι από διάφορους τόπους εξορίας. Από διεύθυνση Β11 του ΓΕΣ, το Νησί, θα μετατρεπόταν σε Οργανισμό Αναμόρφωσης. Ο Τάμης, που εργαζόταν πλέον ως επικεφαλής της ομάδας προπαγάνδας και επιθετικής άμυνας κατά των "ερυθρών ιδεών", θα αναλάβει την αναμόρφωση των εκτοπισμένων. Να πείσει, δηλαδή, μέσω του θεάτρου, τους συμμετέχοντες εξόριστους για την ορθότητα της "νέας πραγματικότητας" και τις λανθασμένες κομμουνιστικές αντιλήψεις τους. Στο Νησί ο Τάμης θα αντικρίσει τις μεθόδους της "νέας πραγματικότητας", τη βαναυσότητα, τη φρίκη, τα μαρτύρια, την υποκρισία.
Το μυθιστόρημα "Ο άνθρωπος με τα τρύπια πόδια" του Θανάση Σκρουμπέλου είναι σπουδή πάνω στα γεγονότα του Εμφυλίου, τη συμμετοχή και παρέμβαση της Αμερικής στα καθ' ημάς, τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των εξορίστων λόγω πολιτικών φρονημάτων με σκοπό τον αφανισμό τους. Πρακτικές που εφαρμόστηκαν και από τους ναζιστές για την απανθρωποίηση των θυμάτων τους, την πολιτικής της προπαγάνδας, τις μεθόδους μεταστροφής του κακοποιημένου σε κακοποιητή.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Θανάσης Σκουρμπέλος γεννήθηκε στον Κολωνό το 1944. Σπούδασε Καλές Τέχνες (χαρακτική και αγιογραφία) στην Αθήνα και κινηματογράφο στο London Film School), με υποτροφία της Διεθνούς Αμνηστίας, ως διωκόμενος από τη δικτατορία. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ έχει γράψει αρκετά σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση: "Ανατολικός άνεμος", "Τοπική εφημερίδα", "Καλή πατρίδα, σύντροφε", "Η Αριάδνη μένει στη Λέρο" κ.ά. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του "Εργατικό παραμύθι", "Μετανάστες", "Τα φίδια στον Κολωνό", "Ο Αϊ Γιώργης των Γραικών". Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τις μεγάλου μήκους ταινίες: "Ο Τζώνης Κελν, κυρία μου"," Χαβάη", "Αλιόσσα", την ομαδική "Νέος Παρθενώνας", και την σπονδυλωτή "Η αυλή με τα σκουπίδια". Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή και τη μετάφραση θεατρικών έργων ("Χαβάη", "Μυστικές φωνές", "Γέρμα", "Γέλιο στο σκοτάδι" κ.ά.). Έχει εκλεγεί αρκετές φορές μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.
[Πηγή: biblionet.gr]
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου