Μουσεία Influencers, Κώστας Λασκαράτος



Στη σημερινή ψηφιακή εποχή του διαδικτυακού κόσμου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο όρος influencing και τα άτομα που τον εκπροσωπούν αποτελούν μία νέα μορφή επιρροής της κοινής γνώμης καταλαμβάνοντας κεντρική θέση στην προώθηση προϊόντων. Άτομα που επηρεάζουν ένα μεγάλο ποσοστό ενδεχόμενων αγοραστών αμείβονται για να διαφημίσουν προϊόντα και υπηρεσίες. Πολλές φορές ο τρόπος ζωής τους, οι επιλογές τους, διαμορφώνουν τάσεις τις οποίες το κοινό σπεύδει να ακολουθήσει. Καθόλη την πορεία του πολιτισμού υπήρξαν προσωπικότητες που εισήγαγαν και διέδωσαν τις επιλογές και τις απόψεις τους στο ευρύ κοινό. Πέραν όμως από τα άτομα - influencers υπήρξαν και υπάρχουν έργα τέχνης που λειτούργησαν καταλυτικά στην εξέλιξη του πολιτισμού, κατέλαβαν χώρο στη μόδα, στην οικονομία, στις στρατηγικές μάρκετινγκ κι έγιναν σύμβολα. Ο Κώστας Λασκαράτος στο βιβλίο του "μουσεία Influencers" αναλύει τη θέση και τους τρόπους που τα μουσεία κατέχουν στη σύγχρονη κοινωνία.

"Μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα θα αναδείξουμε πώς οι σύγχρονοι συμπεριληπτικοί, τεχνολογικά αναβαθμισμένοι και κτηριακά άρτιοι μουσειακοί φορείς έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν συναισθήματα στο κοινό, να επηρεάσουν συμπεριφορές, να διδάξουν, να εμπνεύσουν και τελικά να διαμορφώσουν χαρακτήρες και καθημερινές επιλογές."

Στις ενότητες του βιβλίου ανακαλύπτουμε τα είδη των μουσείων, τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους ώστε να ενσωματωθεί το σύγχρονο influencing, η στάση τους απέναντι σε κοινωνικά θέματα όπως: ρατσισμός, ακτιβισμός, συμπερίληψη, κλιματική κρίση, οικονομική ανάπτυξη, έμφυλη ανισότητα στην τέχνη.
Θα σταθώ σε ένα σημείο που μου έκανε εντύπωση μιας και δεν είχα αυτή την οπτική κατά νου:
" τα λεγόμενα μουσεία των selfies... κατασκευή ειδικά διαμορφωμένων χώρων όπου οι επισκέπτες πηγαίνουν με μοναδικό σκοπό να φωτογραφηθούν... Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μουσείο χωρίς εκθέματα, αφού ο λόγος της ύπαρξης τους είναι να μετατραπούν οι ίδιοι οι επισκέπτες τους σε "έκθεμα" των social media.  Η  ταμπέλα "μουσείο" μοιάζει σε αυτήν την περίπτωση να έχει μπει σχεδόν καταχρηστικά."

Είναι η λεγόμενη βιομηχανία του edutainment (education + entertainment), με ηγέτη το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων.

Πλήθος τέτοιων πληροφοριών βρίσκονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου που μας χαρίζει την κατάλληλη οπτική μέσω της γνώσης γύρω από την λειτουργία και την επιδραστικότητα των μουσειακών φορέων.

Οπισθόφυλλο:

Αποκαλείς influencer την Chiara Ferragni;
Τότε πώς θα χαρακτήριζες τη Mona Lisa;
Είσαι βέβαιος πως το Met Gala είναι λιγότερο επιδραστικό από ένα viral video στο Tik Tok;
Έχουν ανάγκη τα μουσεία ένα #hashtag;
Ένα βιβλίο για τη σχέση των μουσείων με τους ψηφιακούς influencers στην εποχή των "έξυπνων" τηλεφώνων, αλλά και τις επιλογές των σύγχρονων συμπεριληπτικών μουσειακών φορέων, που τους καθιστούν αληθινούς influencers.
Ο κοινωνικός αντίκτυπος των μουσείων και η επιδραστικότητά τους σε κρίσιμα ζητήματα όπως:
- Ο ρατσισμός
- Ο σεξισμός και η θέση της γυναίκας
- Η συμπερίληψη ΑΜΕΑ, ΛΟΑΤΚΙ+
- Η κοινωνική ενσωμάτωση προσφύγων, αστέγων, φυλακισμένων
- Η υγεία
- Η κλιματική κρίση
- Η εκπαίδευση
- Ο τουρισμός
Ένα βιβλίο για τα μουσεία που αλλάζουν τον κόσμο, μέσα από τη δική τους διαρκή αλλαγή... 



 Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:


Ο Κώστας Λασκαράτος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Φεβρουαρίου του 1983. Είναι Αριστούχος διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, με βασικές σπουδές στην Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων. Εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 2004. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 για λογαριασμό του οποίου βρέθηκε στο ακριτικό Καστελόριζο, στις 23 Απριλίου του 2010, από όπου μετέδωσε την ιστορική στιγμή της ένταξης της Ελλάδας στα Μνημόνια. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες και ιστοτόπους ως προϊστάμενος πολιτικού ρεπορτάζ. Από το 2014 δημοσιογραφεί στη δημόσια τηλεόραση. Έχει μετάσχει σε πλήθος δημοσιογραφικών αποστολών σε Ευρώπη, Αμερική, Κίνα και Ρωσία. Έχει λάβει συνεντεύξεις από υψηλούς αξιωματούχους, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ενώ έχει υποβάλει ερώτημα στον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, μέσα στο Κρεμλίνο. Στην ΕΡΤ έχει παρουσιάσει τις εκπομπές «ΔΕΚΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», «ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ», «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ», «ΕΡΤ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ», «ME NEA MATIA», «ERTNEWS UPDATE», καθώς και έκτακτα προγράμματα για την πανδημία του COVID-19 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ» (2021) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ.

(Πηγή: "Εκδόσεις Ι. Σιδέρης", 2023)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις